Dodatki zdrowe czy szkodliwe

DR
opublikowano: 2006-09-13 00:00

Już po raz drugi Międzynarodowe Targi Poznańskie zapraszają do odwiedzenia Poznańskiego Salonu Dodatków do Żywności, który odbędzie się w dniach 18-20 września. W pawilonie nr 11 zaprezentują się producenci, eksporterzy i importerzy m.in. dodatków przedłużających trwałość żywności, regulatorów kwasowości, substancji zagęszczających i żelujących, substancji smakowych i zapachowych, barwników, preparatów białkowych, witamin oraz substancji mineralnych.

Na temat dodatków do żywności krąży wiele mitów i niedomówień. Tymczasem bez nich nie można by produkować w skali przemysłowej praktycznie żadnych produktów żywnościowych. Do podstawowych zadań dodatków należy utrzymanie świeżości produktów, ich walorów wizualnych i zapachowych. Często są to dodatki pochodzenia sztucznego — które w przeciwieństwie do swoich naturalnych odpowiedników nie są szkodliwe, jak na przykład olejek z gorzkich migdałów, który zawiera groźną truciznę — cyjanowodór — w przeciwieństwie do swojego syntetycznego odpowiednika. Bardzo często są to dodatki, które mają identyczną strukturę molekularną ze swoim naturalnym odpowiednikiem — wtedy mówimy o nich jako o „identycznych z naturalnymi”. Ostatnio jednak prawdziwą furorę robią dodatki (zarówno sztuczne jak i naturalne), dzięki którym potrawy wpływają na polepszenie stanu zdrowia konsumenta — tak zwana żywność funkcjonalna.

— Przykładem tego są produkty niskokaloryczne wpływające na ograniczenie otyłości; zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 oraz sterole wspomagające zwalczanie chorób układu krążenia; pre— i probiotyki regulujące procesy przewodu pokarmowego — wylicza Tomasz J. Kowalewski, wiceprezes Polskiej Izby Dodatków do Żywności.

Poznański Salon Dodatków do Żywności pomyślany jako miejsce spotkań specjalistów zajmujących się tą wąską (ale znajdującą jakże szerokie zastosowanie) dziedziną nauki i technologii jest także świetną okazją dla dziennikarzy, którzy u fachowców mogą dowiedzieć się praktycznie wszystkiego o dodatkach do żywności, także tego co jest nieszkodliwe, co pomaga, a co w nadmiarze zaszkodzić może.

19 września w godz. 11-14 w czasie Forum Dodatków do Żywności prof. Franciszek Świderski, kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie zaprosi na dyskusję „Substancje bioaktywne i ich wykorzystanie w żywieniu człowieka”. W trakcie spotkania omówione zostaną zarówno korzyści jak i zagrożenia związane ze stosowaniem dodatków bioaktywnych oraz hydrokoloidów i syntetycznych substancji słodzących. Przedstawione będą także aktualne regulacje prawne związane z tą tematyką.