Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła ostatni już w kończącej się perspektywie finansowej konkurs dotacyjny dla firm z branży rolno-spożywczej. O wsparcie z poddziałania 4.2 Programu Rozwój Obszarów Wiejskich („Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych”) będzie można powalczyć od 31 października do 29 listopada.
Granty są przeznaczone m.in. dla przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność związaną z wytwarzaniem pasz na bazie surowców niemodyfikowanych genetycznie. Ponadto z dotacji będą mogły skorzystać mikro, małe i średnie firmy zajmujące się przetwarzaniem i sprzedażą hurtową ziół.
Każdy wnioskodawca ma szansę na dofinansowanie w wysokości do 50 proc. kosztów kwalifikowanych projektu. Wartość wsparcia nie może przekroczyć 10 mln zł, chyba że o dofinansowanie będą ubiegały się przedsiębiorstwa będące związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji wspomnianych producentów. Wówczas stawką w konkursie będzie 15 mln zł.
Przedsiębiorcy będą mogli pokryć grantami m.in. koszty budowy lub modernizacji budynków, zakup maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania żywności. Dotacje sfinansują też nabycie urządzeń przeznaczonych do poprawy ochrony środowiska. Chodzi m.in. o systemy odzysku energii.
Beneficjenci będą mieli czas na realizację projektów maksymalnie do 30 czerwca 2023 r.
– To jeden z najpopularniejszych konkursów dotacyjnych dla firm z branży rolno-spożywczej. Celem naboru jest wsparcie przedsiębiorców, którzy planują inwestycje dotyczące przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych – podkreśla Grzegorz Rebkowiec, starszy menedżer w Crido.
Więcej informacji: www.gov.pl/web/arimr