Dyrektywa 92/83/EEC z 19 października 1992 r. w sprawie ujednolicenia struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych (dalej dyrektywa strukturalna).
Dyrektywa ta definiuje wyroby alkoholowe podlegające opodatkowaniu, jak również określa zwolnienia i ulgi w opodatkowaniu. Stawki akcyzy określone zostały w odrębnej dyrektywie 92/84/EEC z 19 października 1992 r. w sprawie zbliżenia stawek podatku akcyzowego na alkohol i napoje alkoholowe.
Dyrektywa strukturalna określając zakres opodatkowania piwa rozumie wszelkie produkty oznaczone kodem taryfowym CN 2203 lub wszelkie produkty zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, oznaczonymi kodem taryfowym CN 2206, o ile w każdym wypadku zawartość rzeczywista alkoholu przekracza 0,5 proc.
Z kolei przez pojęcie „wina” dyrektywa rozumie zarówno wina niemusujące (zawartość alkoholu między 1,2-18 proc. pochodzącego z procesu fermentacji), jak i wina musujące (w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechujące się nadciśnieniem wynoszącym co najmniej trzy bary lub też mające rzeczywistą zawartość alkoholu między 1,2 a 15 proc., pod warunkiem że alkohol pochodzi z procesu fermentacji). Natomiast do alkoholu etylowego dyrektywa zalicza produkty o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 22 proc. lub też napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony spirytus, a także wszelkie inne produkty zawierające powyżej 1,2 proc. alkoholu, nawet jeżeli produkty te są składnikiem innych wyrobów.
Tomasz Kassel ekspert PricewaterhouseCoopers
Na mocy postanowień dyrektywy z opodatkowania akcyzą obligatoryjnie zostały zwolnione produkty: wprowadzone do obrotu w formie skażonej (np. denaturat), używane do produkcji octu, lekarstw, substancji smakowych, artykułów spożywczych, napojów o zawartości alkoholu poniżej 1,2 proc. Państwa członkowskie mogą zwolnić z opodatkowania wyroby akcyzowe użyte: jako próbki do analiz, testów oraz do celów naukowych, do badań naukowych, w celach medycznych w szpitalach i aptekach, w procesach wytwórczych, pod warunkiem że produkt finalny nie zawiera alkoholu, w produkcji komponentów, które nie podlegają akcyzie.
Poza tym państwa członkowskie mają prawo do określenia obniżonej stawki akcyzy na piwo produkowane przez małe niezależne browary oraz na alkohol etylowy produkowany przez małe gorzelnie.
Odnosząc się do stawek akcyzy na wyroby alkoholowe należy podkreślić, iż w przypadku piwa podstawę opodatkowania stanowi plato (0,748 EUR za każde plato) lub też zawartość alkoholu (1,87 EUR za każdy proc. alkoholu). Minimalna stawka opodatkowania alkoholu akcyzowego kształtuje się na poziomie 550 EUR za 1000 l czystego alkoholu.