DZISIAJ RUSZA POLAGRA W DWÓCH CZĘŚCIACH...

Marek Loos
opublikowano: 2000-10-05 00:00

DZISIAJ RUSZA POLAGRA W DWÓCH CZĘŚCIACH...

W targach rolno-spożywczych Farm i Food uczestniczy 1707 wystawców

LICZY SIĘ KONKRET: Mniejsza liczba wystawców na Polagrze jest efektem stabilizującej się w Polsce liczby podmiotów gospodarczych. Obecnie firmy przyjeżdżają na targi w celu nawiązania kontaktów — mówi Przemysław Trawa, wiceprezes MTP. fot. Michał Krzemiński

Rozpoczynające się dzisiaj targi rolno-spożywcze Polagra zostały po raz pierwszy podzielone na dwie imprezy: Międzynarodowe Targi Rolnicze Polagra-Farm i Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego Polagra-Food. Uczestniczy w nich 1707 wystawców, czyli o ponad 300 mniej niż w 1999 roku.

W tym roku Polagra, największe w Polsce targi rolno-spożywcze, została podzielone na dwie części — Polagra-Farm i Polagra-Food.

W targach Polagra-Farm, poświęconych hodowli, ogrodnictwu i leśnictwu, uczestniczy ponad 494 wystawców z 17 państw. Wykupili oni 18 tys. mkw. powierzchni. Polagra-Food zajmie 35 tys. mkw. powierzchni. 1213 wystawców z 37 państw zaprezentuje maszyny i urządzenia dla przetwórstwa spożywczego i gastronomii. W przyszłym roku MTP planują zorganizować targi Polagra-Farm i Food w odrębnych terminach. Ma to na celu m.in. rozładowanie ogromnej liczby zwiedzających targi. W 1999 roku Polagrę odwiedziło 124,9 tys. gości).

Podział na próbę

Tegoroczny podział Polagry jest próbą dostosowania się MTP, organizatora imprezy, do ogólnoświatowych tendencji w branży targowo-wystawienniczej.

— Na całym świecie nie sprawdza się konwencja organizowania targów o szerokiej tematyce, a takimi targami ostatnio stała się Polagra, prezentując równocześnie producentów żywności i maszyn dla przemysłu spożywczego. Konieczność zmiany zgłaszali wystawcy. Obecnie nie szukają oni na targach źródła informacji, jak jeszcze kilka lat temu, ale sposobności do nawiązywania kontaktów ekonomicznych — mówi Przemysław Trawa, wiceprezes MTP.

Jednak od kilku lat niektórzy wielkopolscy potentaci z branży spożywczej nie wystawiają się na Polagrze, m.in. Pudliszki, Kotlin i Goplana.

— Goplana od paru lat nie uczestniczy w Polagrze. Zdecydowaliśmy się na uczestnictwo w specjalistycznych targach, na których podpisuje się konkretne umowy. Na Polagrze takich umów się nie podpisuje, a udział w targach jest kosztowny — twierdzi Renata Rychlewska, rzecznik prasowy Goplany.

Mniej wystawców

W porównaniu z rokiem poprzednim w Polagrze 2000 bierze udział mniejsza liczba wystawców — 1707 (w 1999 r. było ich 2022). MTP sprzedały także mniejszą niż rok temu łączną powierzchnię wystawienniczą — prawie 53,4 tys. mkw. (w 1999 r. — 64,7 tys. mkw.).

W tym roku 1 mkw. powierzchni nie zabudowanej na targach Polagra-Farm kosztuje na parterze każdego z pawilonów 70 USD (około 280 zł), na piętrze — 60 USD (240 zł), a na terenie otwartym 50 USD (200 zł). Analogicznie na Polagrze-Food parter — 90 USD (360 zł) , piętro — 75 USD (300 zł), teren otwarty — 50 USD (200 zł). System rabatów zastosowanych przez MTP obejmował 10 proc. za terminowe zgłoszenie uczestnictwa w targach, a na Polagrze-Farm, kolejne 5 proc. za wykupienie powierzchni wystawienniczej większej niż 200 mkw.