FAO: Ceny żywności spadły najmocniej od 2015 r.

Koszty żywności spadają najmocniej od dwóch lat, a to zwiększa pole manewru, jakie mają zaostrzające politykę banki centralne.

Ceny żywności na świecie spadły w grudniu o 3,3 proc., co oznaczało ich trzeci spadkowy miesiąc z rzędu oraz największy spadek od sierpnia 2015 r., poinformowała w czwartek oenzetowska agencja FAO. Ceny żywności w dół ciągnęła przecena cukru i nabiału, w mniejszym stopniu potaniały mięso, ziarna i oleje roślinne. Taniejąca żywność powinna ograniczyć presję inflacyjną, której nasilenia obawiają się inwestorzy, zwłaszcza po ostatnich zwyżkach cen ropy i metali przemysłowych. To powinno pozwolić bankom centralnym na ostrożność w zaostrzaniu polityki, a także zwiększyć dochody rozporządzalne konsumentów, zwłaszcza tych z krajów rozwijających się.

Na przełomie roku surowcowy indeks Bloomberg Commodity zakończył rekordowo długą serię 14 zwyżkowych sesji z rzędu, wychodząc na 3-letnie maksimum, co wsparło oczekiwania inflacyjne. Towarzyszył temu spadek obliczanego przez Bloomberga subindeksu notowań towarów rolnych do najniższego poziomu w historii. Obserwowane w grudniu zniżki cen cukru wynikały z mocno rosnącej m.in. w Unii Europejskiej i Azji produkcji, zwiększającej istniejącą globalną nadwyżkę podaży. Tymczasem ceny nabiału korygują się po ubiegłorocznych zwyżkach, do których przyczynił się niedobór masła na rynku.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Wierciszewski, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / FAO: Ceny żywności spadły najmocniej od 2015 r.