
Paradoksalnie susza i fale upałów zaowocowały znakomitej jakości winogronami, ale jest ich mniej niż zazwyczaj. To efekt “kreatywnego” zarządzania uprawami, w tym innego przycinania winorośli, a czasem podlewania ich w miejscach, gdzie nawadnianie jest zwykle zabronione - wyjaśnia AP.
– Mamy lepszą dojrzałość, lepszą równowagę. ... Ale jeśli spojrzysz w przyszłość i temperatura wzrośnie zaledwie o jeden stopień, stracisz część świeżości w bilansie wina – powiedział AP Fabien Teitgen, dyrektor techniczny Château Smith-Haut- Lafitte, posiadłość zajmująca się uprawą ekologicznych winogron w Martillac, na południe od Bordeaux.
Oczekuje się, że z powodu suszy, tegoroczne zbiory w niektórych regionach Włoch, Hiszpanii Portugalii i Francji będą mniejsze o około 10-20 proc. Producenci wina szacują, że jego ceny wzrosną. Wyższy koszt energii i surowców zwiększyło koszty o około 35 proc. - podaje AP.