Wstępnie szacuje się, że zbiory rzepaku i rzepiku wyniosą ok. 3,4 mln t, tj. o ok. 9 proc. mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Produkcja warzyw gruntowych z kolei może osiągnąć poziom ok. 3,8 mln t, tj. na poziomie wyższym o 2 proc. w porównaniu do roku ubiegłego. Zbiory owoców z drzew będą o ok. 17 proc. niższe od ubiegłorocznych i wyniosą ok. 3,6 mln t. Tymczasem produkcja owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na 501 tys. t, czyli o ponad 11 proc. mniej od zbiorów w 2023 r.
Niekorzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim notowane w drugiej połowie kwietnia przymrozki (miejscami nawet poniżej -9°C) powodujące rejonami uszkodzenia niektórych upraw rolnych, a także kwitnących drzew i krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych. Zaszkodziły również niedobór opadów deszczu w drugiej połowie kwietnia i w maju i lokalnie występujące w czerwcu i lipcu ekstremalne zjawiska klimatyczne, tj. burze, gradobicia i nawałnice połączone z silnym wiatrem.
Korzystne z kolei było przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych terminach agrotechnicznych, dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie roślin ozimych jesienią 2023 r. i udane przezimowanie upraw (zaorano jedynie 0,1 proc. zasianej powierzchni zbóż ozimych).