Anonimowi, kulinarni inspektorzy Michelin wybrali i ocenili 6097 miejsc - w tym3784 hotele, 2313 restauracji i 379 pensjonatów
Przewodnik Michelin po Włoszech oferuje wybór najlepszych hoteli i restauracji we wszystkich kategoriach cenowych. Przewodnik podpowiada idealne rozwiązania na każdą sytuację, poczynając od biznesowego lunchu, przez romantyczną kolację a kończąc na tradycyjnym dla Włochów posiłku zjedzonym wraz z przyjaciółmi al fresco czyli na świeżym powietrzu.
Spośród włoskich regionów najwięcej gwiazdkowych restauracji ma Lombardia, aż- 52 restauracje z tej części Włoch zostały wyróżnione trzema gwiazdkami, 5 dostało dwie gwiazdki, a 45 może pochwalić się jedną gwiazdką. Piemont plasuje się na drugiej pozycji pod względem liczby restauracji z gwiazdkami, ma ich aż 37 z czego 1 trzygwiazdkową, 5 dwugwiazdkowych oraz 31 z jedną gwiazdką. Piemont jest jednak niekwestionowanym liderem jeśli chodzi o liczbę restauracji, które po raz pierwszy pojawiły się w tegorocznej edycji przewodnika – aż 6.
