Kaczka w winie

Ktoś ostatnio rozsiewał plotki, że na Łotwie głównie wcinają ziemniaki. Do tego z kapustą i tłustą wieprzowiną. Postanowiliśmy sprawdzić. Radośnie wpadliśmy do restauracji La Boheme w Rydze. Bardzo sympatyczny, nowoczesny lokalik. Ze śmiechem zakładaliśmy się, ile będzie dań ziemniakopodobnych. Kiedy zaczęliśmy czytać menu — zaskoczenie. Nic z tych rzeczy. Pasztet z wątróbek gęsich w rabarbarowych oparach na grzankach z rozmarynem (8,9 łata). Pierś kurczaka z escargotami i wędzonym serkiem kozim (8 łatów). Nas szczególnie zainteresowała wolno pieczona pierś z kaczki w sosie winno-imbirowym (13,2 łatów). Bynajmniej nie ze względu na imbir, o którym powszechnie wiadomo, że ma zwyczaj żreć się z winami. Wino w sosie było tym czymś, co dobrze rokowało na miłe spotkanie z kolegą w kieliszku.

book icon
Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie Subskrypcja PB
Premium Offer
Poznaj „PB”
79 zł 7,90 zł / miesiąc
przez pierwsze 3 miesiące
Chcesz nas lepiej poznać? Wypróbuj dostęp do pb.pl przez trzy miesiące w promocyjnej cenie!
WYBIERZ
Rabat 30%
Basic Offer
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł / rok
Skorzystaj z 30% rabatu
Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok. Zaoszczędzisz 285 zł.
WYBIERZ