Początek roku i karnawał przynoszą wiele okazji do celebracji. To czas podsumowań i świętowania sukcesów z ubiegłego roku, ale również nowych początków i snucia planów na przyszłość – zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym.

Nie dziwi więc, że obfituje w różnorodne wydarzenia w eleganckim stylu – rodzinne, w gronie przyjaciół, ale również ze współpracownikami czy partnerami biznesowymi. Dodatkowej wagi i wyjątkowości tym chwilom nadaje atmosfera karnawału, którą wyróżnia bogactwo stylowych dekoracji, czy wytwornych elementów wystroju. Nie może też zabraknąć najwyższej jakości produktów – serwowane w trakcie spotkań uświetnią je i nadadzą im uroczystego charakteru, a zapakowane i wręczone w formie upominku, podkreślą wagę relacji.
ELEGANCJA I JAKOŚĆ W CZYSTEJ POSTACI
W tej roli doskonale sprawdza się Orkisz – wódka z segmentu ultra premium, która powstaje z jednego z najstarszych podgatunków pszenicy Triticum spelta. To gwarancja najwyższej jakości, która przejawia się zarówno w zawartości, jak i opakowaniu produktu. Wyróżnia ją wytwarzanie w procesie powolnej destylacji oraz zboże, które nadaje jej delikatnego i subtelnego smaku. Orkisz charakteryzuje minimalistyczne wzornictwo – smukła, wysoka butelka, z unikalnym korkowym zamknięciem posiada złote piktogramy – koronę, kłos i góry, które nawiązują do tradycji wytwarzania tego trunku. Produkt dostępny jest w kobaltowej tubie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się również w roli jakościowego prezentu.
KRÓL ZBÓŻ
Orkisz najlepiej smakuje w lekko schodzonej formie, ale doskonale sprawdzi się również jako baza wyrafinowanych koktajli, np. Króla Zbóż. To koktajl inspirowany elegancją. Jego nazwa podkreśla nie tylko wysoką jakość alkoholu, lecz także jest grą słowną odnoszącą się do wiekowości orkiszu – jako prapszenica jest swego rodzaju ojcem zbóż. Receptura została zainspirowana schematem tworzenia Vodka Martini, czyli jednego z najbardziej wykwintnych drinków. To klarowny koktajl, który nie zawiera wielu składników – bazowy alkohol ma być w tym przypadku dominujący. Podawany jest zawsze w dystyngowanym szkle. W Królu Zbóż, dodatek orzechowego bitter’sa pozwala podkreślić orzechowe nuty smakowe wódki Orkisz.

PRZEPIS:
•50 ml wódki ORKISZ
•10 ml wytrawnego wermutu
•2 ml bitter’sa orzechowego
Lód: Kości
Szkło: koktajlowe, eleganckie
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki wlej do dużego kubka shaker'a/szklanicy barmańskiej i wymieszaj.
2. Dodaj lód i mieszaj ponownie ok. 20 sekund.
3. Przelej koktajl do schłodzonego szkła koktajlowego (np. wcześniej włożonego do zamrażarki).
4. Skórkę z grejpfruta wyciśnij nad szkłem w celu uwolnienia olejków eterycznych. Wrzuć do koktajlu w ramach dekoracji.
© ℗