Mało cukru w cukrze

opublikowano: 20-08-2018, 22:00

Izraelscy naukowcy znaleźli sposób, żeby obniżyć zawartość cukru w słodkich wypiekach i słodyczach, nie zmieniając ich smaku — napisał „Daily Mail”.

Technologia, która wykorzystuje modyfikowany w laboratorium cukier, jeszcze przed 2020 r. może pojawić się na europejskim rynku. Niemiecki koncern Südzucker podpisał właśnie umowę z izraelską firmą.

Zobacz więcej

Fot. Fotolia

Start-up DouxMatok z Tel Awiwu opracował technologię biochemiczną, dzięki której zawartość cukru w słodyczach będzie można zredukować o około 40 proc.

Zazwyczaj gdy jemy słodkiego batonika albo pijemy coca-colę, większa część cukru trafia od razu do żołądka i nie dotyka receptorów smakowych, znajdujących się na języku. DouxMatok wymyślił sposób, dzięki któremu cukier utrzyma się dłużej na kubkach smakowych. Biochemicy wykorzystali metodę stosowaną przez producentów leków, których cząsteczki muszą trafić w określony partie organizmu. Chcą dodawać do ciast mikroskopijne cząstki bezsmakowych minerałów, takich jak jedwab, i pokrywać je cząstkami cukru.

Badania potwierdziły, że odbiór potraw, do których dodano „innowacyjny” cukier, nie zmienił się — smakowały one tak samo, jak tradycyjne wypieki. Jak upiec sernik albo szarlotkę, żeby dogodzić podniebieniu łasucha, a jednocześnie wykorzystać mniej cukru? Słodziki, czyli syntetyczne substytuty cukru, nie są dobrą odpowiedzią — wiele badań potwierdza, że ich długotrwałe spożywanie wywołuje tak samo negatywne skutki, jak sam cukier (przyczynia się do otyłości i rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca). Naturalne słodkie dodatki natomiast, takie jak miód i stewia czy cukier brzozowy (ksylitol), nieznacznie, ale zmieniają jednak smak produktu.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Wyniki spółek / Mało cukru w cukrze