Meksyk może namieszać na globalnym rynku cukru

  • PAP
opublikowano: 15-05-2019, 19:44

Meksyk może spowodować spadek notowań cukru, bo ma jego wielkie zapasy, a musi szukać innych rynków niż USA.

INTL FCStone i S&P Global Platts informowały niedawno, że według ich szacunków światowa konsumpcja cukru będzie większa niż produkcja w sezonie 2019-2020. Dla producentów była to dobra wiadomość, bo cena cukru w kontraktach futures jest obecnie o połowę niższa niż 2,5 roku temu. Szacunki nie uwzględniają jednak rosnących zapasów cukru w takich krajach, jak Indie, czy Meksyk. W przypadku tego drugiego pojawia się także problem malejącej kwoty eksportowej do USA. W efekcie Meksyk będzie musiał eksportować ok. 1 mln ton cukru do krajów innych niż USA w pozostałej części roku marketingowego 2018-2019, wyliczył Rabobank.

- Kluczowe dla globalnego cukru jest to, że Meksyk nie był tak naprawdę nigdy dużym graczem – powiedział Pablo Sherwell, szef RaboResearch w Rabobanku w Nowym Jorku. - Aby osiągnąć globalny deficyt musielibyśmy zużyć mnóstwo cukru w tym cyklu. A teraz mamy nowego gracza – dodał.    

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy