Młode węgorze osiągają w Hiszpanii rekordowe ceny

Młode, maleńkie węgorze to jeden z hiszpańskich przysmaków, za który konsumenci są gotowi płacić coraz bardziej zawrotne ceny.

Młode, maleńkie węgorze to jeden z hiszpańskich przysmaków, za który konsumenci są gotowi płacić coraz bardziej zawrotne ceny. To obecnie jeden z najdroższych owoców morza, jaki można dostać na Półwyspie Iberyjskim. „Są astronomicznie drogie, kosztują nawet 1 tys. EUR za kilogram, co nie przestaje dziwić, bo nie smakują najlepiej” — napisało niedawno BBC.

Zobacz więcej

Fot. Bloomberg

W Hiszpanii, gdzie trwa na nie sezon, młode węgorze nazywane są angulas. Mówi się o nich też: „północnohiszpański kawior”. W restauracjach turyści mogą się natknąć na ich podróbki. W internecie jest dużo poradników, jak nie dać się nabrać. Tradycyjnie przyrządzane są z czosnkiem i ostrą papryką. Po ugotowaniu mają biały kolor. Portal „The Spruce” wyjaśnia, że kilka czynników złożyło się na to, że ten niegdyś tani przysmak odławiany przez baskijczyków osiąga dzisiaj zawrotne ceny.

Po pierwsze — wysoki popyt w Hiszpanii i Azji. Po drugie — ekologia. Populacja tego gatunku maleje w związku z ekstensywnymi połowami i zmianami środowiska naturalnego w oceanach. Amazon sprzedaje 111-gramową puszkę z kilkoma sztukami angulas za 71,90 USD.© Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Aleksandra Rogala

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Młode węgorze osiągają w Hiszpanii rekordowe ceny