Najdroższy stek dojrzewał 15 lat

opublikowano: 03-12-2015, 22:00

Kawałek mięsa pochodzi od krowy rasy Blonde Aquitaine

Na zjedzenie najdroższego steka wołowego na świecie trzeba było poczekać 15 lat, bo aż tyle czasu potrzebował, by dojrzeć. Kawałek mięsa pochodzi od krowy rasy Blonde Aquitaine. W czasie dojrzewania poddany jest specjalnemu procesowi zwanym „hibernacją”, podczas którego trzymane w ujemnej temperaturze mięso owiewane jest powietrzem pędzącym 120 km na godzinę.

W wyniku tego procesu po 15 latach otrzymujemy cote de boeuf w cenie 3200 USD. Na taki rarytas można sobie pozwolić w hongkońskiej restauracji Caprice. Oferuje ona atrakcyjny lunch, w którym tego wyjątkowego mięsa można skosztować już za 700 USD.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy