Najlepszą szynką świata jest...

Hiszpańska szynka jest najlepsza na świecie, ogłoszono podczas targów żywności organicznej Biofach w Norymberdze.

I najdroższa. Jedna kosztuje 4,1 tys. EUR (17,7 tys. zł). Producent, Eduardo Donato, Katalończyk mieszkający prowincji Huelva, na południowym zachodzie Hiszpanii, oferuje ich tylko 80 rocznie. Szynka produkowana przez Donato od 26 lat pochodzi od bardzo rzadkiej rasy świń Manchado de Jabugo. Na świecie jest już mniej niż 100 sztuk takich świń. Donato przekonuje jednak, że termin „najdroższa” nie powinien być używany wobec produkowanej przez niego szynki. Wolałby, aby mówiono o niej „najbardziej wartościowa”.

Donato  stosuje organiczną metodę hodowli. Jego świnie chodzą swobodnie po lesie dębowym i jedzą tylko żołędzie, które spadają z drzew. W przeciwieństwie do zwykłych świń, których ubój następuje po 14-18 miesiącach hodowli, rasa Manchado de Jabugo potrzebuje trzech lat do osiągnięcia optymalnej wielkości. To zniechęca wielu hodowców. Jeszcze więcej cierpliwości wymaga sama szynka, która dojrzewa ok. sześć lat. Łącznie potrzeba ok. 10 lat aby szynka trafiła wreszcie na stół.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.es

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Najlepszą szynką świata jest...