Naukowcy opatentowali wodorost o smaku boczku

opublikowano: 17-07-2015, 09:39

Naukowcy ze stanu Oregon w USA opatentowali nową odmianę wodorostu chrząstnica kędzierzawa, która po usmażeniu smakuje jak boczek.

Wodorost wygląda jak czerwona, prześwitująca sałata. Ma dwukrotnie większą wartość odżywczą niż jarmuż i rośnie bardzo szybko. Chris Langdon poinformował, że jego zespół badawczy wyhodował nową odmianę wodorostu kiedy starał się znaleźć dobre źródło pożywienia dla uchowców, popularnych w Azji jako pożywienie ślimaków morskich. Naukowcy zauważyli, że mają jednak do czynienia z czymś o  znacznie większym potencjale. Chuck Toombs jest przekonany, że nowa odmiana wodorostu może uruchomić nową gałąź przemysłu w Oregonie. W Centrum Innowacji Żywności na miejscowym uniwersytecie opracowano już szereg produktów spożywczych, których głównym składnikiem jest wodorost.

- Ten wodorost jest niesamowity – powiedział  Chris Langdon. - Jeśli go usmażyć, co zrobiłem, smakuje jak boczek, a nie wodorost. I ma całkiem mocny smak smażonego boczku – dodał.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, businessisider.com

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu