Nie marnować żywności

Barbara Warpechowska
07-12-2017, 22:00

Orbis i AccorHotels ograniczają marnowanie żywności w swoich hotelach.

17-19 listopada 2017 r. w hotelu Mercure Wrocław Centrum odbył się pierwszy w Polsce hackathon podejmujący problem marnotrawienia żywności w hotelach.

Specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności, aktywiści społeczni i eksperci gastronomii próbowali odpowiedzieć na pytania: Jak technologia może pomóc hotelom zmniejszyć marnowanie jedzenia? Jak możemy wspierać system kompostowania odpadów organicznych w gospodarstwach domowych? Jak możemy pomóc polskim bankom żywności zapobiegać marnowaniu coraz większej ilości żywności i jak efektywnie przekazywać ją potrzebującym? Jak aplikacje mobilne mogą przyczynić się do zmniejszenia problemu marnotrawienia jedzenia w domach?

— Od ponad roku hotele Grupy Orbis i AccorHotels w Europie Wschodniej prowadzą program walki z marnotrawstwem żywności nie tylko dlatego, że jest to niemoralne ze społecznego punktu widzenia, w grę wchodzi również marża w segmencie F&B.Do 2020 r. chcemy zmniejszyć ilość odpadów żywnościowych o 30 proc. Jesteśmy też zainteresowani narzędziami i programami, które ułatwią realizację tego celu. Jesteśmy otwarci na takie inicjatywy jak wrocławski Food Waste Hackathon — tłumaczy Iwona Janosiewicz, dyrektor hotelu Mercure Wrocław Centrum.

Uczestnicy spotkania przygotowali cztery aplikacje. Zwycięski projekt dotyczył prowadzenia domowego kompostownika przy współpracy z gminami. Przygotowano interaktywną stronę internetową, która przybliża zasady kompostowania. Dzięki wsparciu firmy Solvena inicjatywa ma szansę na wdrożenie poprzez wprowadzenie autorskiego oprogramowania przez gminę. Partnerami pierwszego w Polsce wrocławskiego Food Waste Hackaton były Grupa Hotelowa Orbis, Banki Żywności we Wrocławiu, Foodsharing Wrocław, Abrys, Solvena i AmRest. Wydarzenie było częścią międzynarodowego przedsięwzięcia Interreg Strefowa.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Barbara Warpechowska

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Nie marnować żywności