Restauracje tłumaczą, że chcą w ten sposób zapobiegać marnowaniu jedzenia. W lokalu Yuoki w Stuttgarcie, gdzie serwowane jest sushi oraz dania z grilla, oferta "Taste 120" daje klientom dwie godziny na dowolne korzystanie z bufetu, ale jeśli zostawią cokolwiek na talerzu będą musieli zapłacić 1 EUR.

- To się nazywa „tyle ile możesz zjeść”, a nie „tyle ile możesz wywalić” – tłumaczy właściciel Guoyu Luan.
Okinii, japońska restauracja w Düsseldorfie także nalicza 1 EUR klientom, którzy zostawiają jedzenie na talerzu. 2 EUR jeśli to danie na ciepło.
- Marnowanie nie jest akceptowane. Zamawiaj tylko tyle ile możesz zjeść – głosi wpis na stronie internetowej lokalu.
Serwujące dania chińskie i mongolskie restauracja Himalaya w Menden rozważa naliczanie klientom 2 EUR jeśli zostawią na talerzu więcej niż 100 g jedzenia.
Klienci restauracji, w których zostawianie jedzenia na talerzu wiąże się z dodatkową opłatą, popierają ten pomysł. Nie widać także, aby lokale te traciły z tego powodu klientów.