Niemcy: restauracje pobierają opłatę za niedojedzone danie

opublikowano: 17-08-2016, 08:35

Niektóre restauracje w Niemczech serwujące dania kuchni azjatyckiej zacząły pobierać opłatę od klientów, którzy nie zjedli do końca.

Restauracje tłumaczą, że chcą w ten sposób zapobiegać marnowaniu jedzenia. W lokalu Yuoki w Stuttgarcie, gdzie serwowane jest sushi oraz dania z grilla, oferta "Taste 120" daje klientom dwie godziny na dowolne korzystanie z bufetu, ale jeśli zostawią cokolwiek na talerzu będą musieli zapłacić 1 EUR.

- To się nazywa „tyle ile możesz zjeść”, a nie „tyle ile możesz wywalić” – tłumaczy właściciel Guoyu Luan. 

Okinii, japońska restauracja w Düsseldorfie także nalicza 1 EUR klientom, którzy zostawiają jedzenie na talerzu. 2 EUR jeśli to danie na ciepło.

- Marnowanie nie jest akceptowane. Zamawiaj tylko tyle ile możesz zjeść – głosi wpis na stronie internetowej lokalu.

Serwujące dania chińskie i mongolskie restauracja Himalaya w Menden rozważa naliczanie klientom 2 EUR jeśli zostawią na talerzu więcej niż 100 g jedzenia.

Klienci restauracji, w których zostawianie jedzenia na talerzu wiąże się z dodatkową opłatą, popierają ten pomysł. Nie widać także, aby lokale te traciły z tego powodu klientów.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, local.de

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu