Norwegia: rekordowa sprzedaż mięsa dzięki pogodzie

opublikowano: 29-05-2018, 20:20
aktualizacja: 29-05-2018, 20:21

Wyższe niż przeciętnie temperatury skłoniły Norwegów do spędzania czasu świeżym powietrzu i grillowania. Znalazło to odbicie w sprzedaży mięsa, donoszą miejscowe media.

Sieć supermarketów Coop poinformowała, że w maju tego roku sprzedaż mięsa była aż o 55 proc. większa niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Konkurująca z nią sieć Meny zanotowała wzrost sprzedaży o 70 proc.

- Dzięki takiej pogodzie w maju widzieliśmy nadzwyczajną sprzedaż zarówno produktów do grillowania jak i mięsa – powiedział Harald Kristiansen, szef komunikacji w Coop.

Nina Horn Hynne, szefowa komunikacji w Meny ujawniła, że sieć sprzedała w maju żeberka o takiej wadze jak przez całe lato ubiegłego roku. Poinformowała także, że sprzedaż hamburgerów wzrosła w maju o 40 proc., a kiełbasy o 80 proc. 

Sieć Rema 1000 podała, że jej główni dostawcy zanotowali rekordowe zamówienia na mięso drobiowe oraz czerwone.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, thelocal.no

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Norwegia: rekordowa sprzedaż mięsa dzięki pogodzie