O skuteczności HCCP decydują konsultanci

Ewa Bęczkowska
04-06-2002, 00:00

W seminarium dotyczącym systemu Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) zorganizowanym w Warszawie przez Instytut Żywienia i Żywności, AIMS Management Consultants i RIPH (Royal Institute of Public Health) w Londynie uczestniczyło ponad 130 firm. Jego uczestnicy mogli przekonać się o tym, jak ważna jest rola konsultantów w poprawnym wdrożeniu systemu bezpieczeństwa produkcji żywności.

Do tej pory większość dużych firm z naszego kraju zwlekała z wdrożeniem systemu HACCP do roku 2004, kiedy to zacznie obowiązywać on we wszystkich krajach UE. Gromadziły wiedzę o systemie i próbowały określić nakłady inwestycyjne i technologiczne na potrzeby jego wdrożenia. Obecnie większość polskich producentów żywności zna problematykę HACCP i rozumie potrzebę zastosowania systemu w swoich zakładach.

— Świadczy to również o rosnącym poziomie świadomości firm, które poszukują praktycznych i szczegółowych informacji o zastosowaniu systemu HACCP w danej branży i o sposobach jego wdrażania. Producenci żywności przystąpili do działania, zbliża się bowiem 2004 r. — mówi Jacek Zontek, prezes zarządu AIMS Management Consultants.

Problem w tym, że HACCP nie jest systemem o określonym standardzie, tak jak ISO 9001:2000. W związku z tym ryzyko związane z jego zastosowaniem polega na tym, że można go zbudować kierując się w praktyce indywidualną interpretacją wdrażającego. Budzi to niepewności, czy jest on faktycznie systemem HACCP, czy może po prostu zaostrzonymi zasadami higieny lub odmianą systemu gwarantowania wysokiej jakości produktu.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że HACCP jest systemem analizy ryzyka i firmy muszą umieć to ryzyko oceniać i zarządzać nim, tak aby produkt był bezpieczny.

— Przedsiębiorcy chcą mieć pewność, że tworzony i wprowadzany przez nich system jest prawidłowy oraz że pracownicy rozumieją jego zasady i potrafią je zastosować. Dlatego coraz częściej konsultanci zewnętrzni dokonują oceny poprawności dokumentacji i wdrożenia systemu HACCP — wyjaśnia Jacek Zontek.

U źródeł tej niepewności w Wielkiej Brytanii tkwił problem braku standardu szkoleniowego z zakresu Hazard Analysis Critical Control Point. W tej dziedzinie najważniejsze jest odpowiednie przeszkolenie personelu, który powinien poradzić sobie z prawidłowym wdrożeniem systemu HACCP w przedsiębiorstwie. Dlatego z udziałem ekspertów branży spożywczej, transportowej, opakowań i maszyn spożywczych powstał standard szkolenia z zakresu HACCP. Dzięki temu trenerzy mają pewność, że szkolenie w profesjonalny sposób dostarcza wiedzy niezbędnej do prawidłowego wdrożenia systemu. Na koniec szkolenia przeprowadzany jest egzamin, oceniany przez RIPH — prestiżową organizację, która stanowi nadzór nad utrzymaniem i zapewnieniem standardu w zakresie szkoleń systemu HACCP w Wielkiej Brytanii oraz na terenie UE. Absolwenci kursu otrzymują certyfikat potwierdzający poziom wyszkolenia. Okazuje się jednak, że to nie koniec problemów producentów żywności. Pomimo wyszkolonego personelu mają bowiem nadal obawy, czy wdrożenie było prawidłowe.

— Wówczas możliwe jest zastosowanie zewnętrznej weryfikacji systemu poprzez audyt jednostki certyfikującej. Pozytywny wynik audytu upewni firmę o prawidłowym funkcjonowaniu systemu. Dla wielu instytucji, takich jak sąd, czy inspekcja sanitarna, certyfikat HACCP jest dowodem rzetelności firmy, która wprowadza na rynek produkt bezpieczny — wyjaśnia Jacek Zontek.

Do tej pory największym problemem były i wciąż pozostają umiejętności i poziom wiedzy trenerów HACCP.

Niektórym z nich trudno jest przestawić się ze starszego pojęcia szkolenia higieny z jego zakazami na nowoczesne podejście oparte na ocenie ryzyka.

W praktyce ważniejsze od zrozumienia zasad HACCP jest stosowanie ich z zachowaniem zdrowego rozsądku. Rolą trenerów jest interpretowanie specjalistycznej wiedzy na potrzeby praktyków. Jeśli trenerzy nie rozumieją nowego pojęcia, lub przekazują wiedzę w nieskuteczny sposób, producent żywności może znaleźć się w trudnej sytuacji. Dlatego dla własnej ochrony firmy powinny upewniać się, że szkolenie, jakie przechodzą jej pracownicy, jest dobrej jakości i odpowiada ustalonym standardom.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Ewa Bęczkowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Kariera / / O skuteczności HCCP decydują konsultanci