III MIEJSCE — GUSTAV HEESS

Firma Gustav Heess powstała jeszcze w XIX wieku, kiedy w okolicach Stuttgartu w Niemczech działał biznesmen o tym nazwisku. Dostarczała ona kwas garbnikowy, ekstrakty farb i wosków, wykorzystywane w przemyśle tekstylnym. Kiedy w połowie XX wieku przemysł tekstylny w Niemczech upadł, firma skoncentrowała się na produkcji specjalistycznych olejów i tłuszczów roślinnych dla przemysłu spożywczego
farmaceutycznego i kosmetycznego. Od 20 lat kontrolę nad grupą sprawują bracia Alexander i Boris Zastrow. Pod ich rządami spółka zaczęła inwestować w produkcję nie tylko w Europie, ale również w Stanach Zjednoczonych. Wytwarza m.in. olej migdałowyi olej z orzechów włoskich w Kalifornii. Zajmuje się tym firma Caloy — spółka joint venture, która jest jednym z największych na świecie wytwórców tego typu produktów.
Oleje i tłuszcze roślinne firmy Gustav Heess poza Europą znajdują nabywców w USA, Azji i Australii. W Polsce firma Gustav Heess działa od 2008 r. Prezesem spółki jest Teresa Purzycka, a w zarządzie zasiadają też niemieccy właściciele. Większość jej oferty to produkty organiczne certyfikowane przez niezależną jednostkę specjalistyczną. Są one monitorowane i weryfikowane na każdym etapie wytwarzania i dystrybucji.