Olimpijskie porównania żywnościowe

Michalina Szczepańska
07-02-2018, 22:00

Z okazji rozpoczynających się w piątek XXIII Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Korei Południowej bank BGŻ BNP Paribas porównał poziom spożycia produktów żywnościowych Koreańczyków i Polaków. Z analiz wynika, że organizatorzy olimpiady spożywają m.in. o 86 proc. mniej mleka i produktów mlecznych niż Polacy, ale dwa razy więcej warzyw. Wśród mięs my częściej niż Koreańczycy wybieramy wieprzowinę (46 kg na mieszkańca vs 33 kg), a drobiu konsumujemy aż o 70 proc. więcej. W wołowinie natomiast organizatorzy igrzysk biją nas na głowę — jedzą jej rocznie po 15 kg w porównaniu z polskimi 2 kg. Zjadamy też pięć razy mniej ryb i owoców morza niż Koreańczycy. © Ⓟ

Zobacz więcej

Fot. REUTERS_Mike Blake_Forum

1 kg Tyle ryżu je rocznie przeciętny Polak...

85 kg ...a tyle mieszkaniec Korei Południowej.

98 litrów Tyle piwa wypija średnio każdy z nas...

42 litry ...a tyle Koreańczyk z Południa.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Olimpijskie porównania żywnościowe