Włosi nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku bez wielkich ciast w ozdobnych pudłach, sprzedawanych w supermarketach i cukierniach — panettone i pandoro.
Przywiązani są jednak do tradycyjnych wersji: bez żadnych dodatków albo z klasycznymi, takimi jak rodzynki i skórka pomarańczowa.
Na przedświątecznych targach Re Panettone (Król Panettone) w Mediolanie, z udziałem 36 najlepszych cukierników z Italii, zaprezentowano nowe odmiany tego ciasta: z oliwkami, bakłażanem, białym serem robiola, bazylią, rozmarynem, a także ostrą papryczką peperoncino.
Mistrzowie cukiernictwa używają do wypieku również specjałów ze swoich regionów. W cukierniach w Kampanii na południu używa się masła z popularnego tam mleka bawolic zamiast tradycyjnego. Toskańscy cukiernicy dodają zioła, tamtejszą oliwę czy nasączają ciasta wyśmienitym winem.