PLOTKI ZE ŚWIATA BIZNESU I OKOLIC
Xara Picasso została Autem Roku 2000
W plebiscycie zorganizowanym wspólnie przez redakcje: „Polityki”, „Motomagazynu”, Programu III Polskiego Radia, Programu I TVP oraz Fundację Wspierania Automobilizmu wzięło udział blisko 120 tys. osób. Oceniano 28 modeli samochodów. Miażdżącą przewagą głosów wygrał Citroen Xara Picasso (24 634 głosy). Kolejne dwa miejsca zajął Fiat Punto (10 083 głosy) i Skoda Fabia (6969 głosów).
Dla Skody tak duża popularność na polskim rynku to duży sukces, bowiem ten model jeszcze nań nie wjechał. Mniej zaskakujące było uzyskanie tytułu Auta Roku 2000 przez Citroena.
— Wszystko wskazuje na to, że w tym roku na polskim rynku najbardziej dynamicznie będzie rosła sprzedaż francuskich aut. Ostatnio obserwuje się wprawdzie 7-procentowy spadek sprzedaży samochodów w ogóle, ale zdaje się to nie dotyczyć marek francuskich. Citroen np. zanotował wzrost o 25 proc. — mówi Marc Guedin, dyrektor generalny Citroen Polska (na zdjęciu po prawej).
Główną nagrodą dla uczestników plebiscytu był również francuski samochód Renault Kangoo Pampa. Wygrała go Jovita Kęcińska, pedagog ze wsi Wielki Buczek (na zdjęciu po lewej), dla której jest to bodziec doÉ zrobienia prawa jazdy.
Jak stwierdziła, wybrała Xarę Picasso przez sentyment do malarza. Dla znawców tematu ten model Citroena ma jednak jeszcze inne zalety, m.in. dużą, możliwą do różnorodnego zagospodarowania, przestrzeń wewnątrz, przy stosunkowo niewielkich wymiarach zewnętrznych, dobrą widoczność z miejsca kierowcy i pasażerów, zmienne wspomaganie kierownicy oraz regulowana jej wysokość, elastyczne zawieszenie itd. RZ
Ruszają targi Catering- -Polish Open
Oficjalne bankiety, kolacje, poczęstunki stały się codziennym elementem życia firm. To sprawiło, że na polskim rynku przybywa podmiotów świadczących usługi cateringowe. Nie zawsze spełniają one oczekiwania klientów. Z inicjatywy Bogdana Chojny, wydawcy magazynu „Solidna Firma”, jeszcze w tym roku zostaną zorganizowane pierwsze targi Catering-Polish Open 2000 połączone z konkursem. W jury zasiądą między innymi członkowie Loży Smakoszy, w skład której weszli restauratorzy, ludzie mediów, lekarze i żywieniowcy.
— Na rynku operuje wiele nieprofesjonalnych firm. Konieczna jest ich selekcja. Mamy nadzieję, że wyróżnienie uzyskane w konkursie stanie się rekomendacją dla najlepszych — mówią Jerzy Pisula, dyrektor restauracji Belvedere i Grzegorz Suchocki wspólnie patronujący jednej z największych ofert cateringowych w kraju, uruchamianej pod auspicjami Belvedere (na fotografii z Michałem Ogórkiem — w środku — jednym z członków Loży Smakoszy). RZ