Polacy przekonują się do e-posiłków

  • Marta Bellon
opublikowano: 29-07-2013, 00:00

Zwyczaje konsumenckie

Jakim restauracjom najbardziej opłacasię współpracować z internetowymi serwisami, w których można zamawiać posiłki? Z najnowszych danych serwisu Foodpanda wynika, że polscy klienci tej usługi najczęściej wybierają potrawy kuchni azjatyckiej — chińskiej, japońskiej, tajskiej i wietnamskiej, dania włoskie oraz tradycyjnej kuchni polskiej. W Polsce serwis współpracuje z 700 restauracjami. W potencjał rozwoju tej gałęzi e-commerce najwyraźniej wierzą inwestorzy. Foodpanda otrzymała od nich dofinansowanie w wysokości 20 mln USD. Polacy coraz śmielej zaczynają też korzystać z usług sklepów internetowych. Najczęściej zamawiają artykuły o długim terminie przydatności. Według badania przeprowadzonego przez Gemius i E-commerce, kupują głównie kawę, produkty sypkie, słodycze i napoje. Jeszcze w 2011 r. tylko 8 proc. internautów decydowało się na zakup jedzenia online. Tymczasem w zeszłym roku zrobił to już co siódmy polski internauta. Do składania internetowych zamówień przekonuje ich przede wszystkim szeroki wybór i szybka dostawa.

50 zł Tyle pieniędzy wydają średnio polscy klienci serwisu Foodpanda, zamawiając jedzenie online.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marta Bellon

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu