Polska wołowina po japońsku

Michalina SzczepańskaMichalina Szczepańska
opublikowano: 2014-08-01 00:00

Po latach zabiegów dyplomatycznych polska wołowina wróci na japońskie stoły.

Jako jeden z zaledwie czterech europejskich krajów będziemy mogli od 1 sierpnia eksportować wołowinę do Japonii. Embargo nałożono w 2001 r., gdy w Europie wykryto przypadki BSE, czyli choroby szalonych krów.

„Ostatecznym krokiem do formalnego wznowienia eksportu polskiej wołowiny do Japonii była wymiana not werbalnych między Ambasadą Japonii w Warszawie a polskim MSZ 31 lipca 2014 r.” — poinformował resort spraw zagranicznych w komunikacie.

300 tys. z 400 tys. ton produkowanej w Polsce wołowiny wyjeżdża z kraju. Zdecydowana większość zostaje w krajach Unii Europejskiej. Do Japonii trafiać mogą z Europy jeszcze steki irlandzkie, holenderskie i francuskie.