Polskie restauracje 2014 według Michelina

Anna DruśAnna Druś
opublikowano: 2014-03-13 00:00

W ogłoszonej wczoraj liście najlepszych polskich restauracji według międzynarodowych krytyków przewodnika Michelin nastąpiło kilka przetasowań.

Z grona wyróżnionych wypadło kilka restauracji, a kilka nowych się pojawiło. Autorska restauracja Atelier Amaro, której twórcą jest Wojciech Modest- -Amaro, utrzymała swoją zeszłoroczną gwiazdkę, ale nie dostała kolejnej.

Wojciech modest Amaro to ciągle jedyny polski posiadacz gwiazdki Michelin (FOT. MW)
Wojciech modest Amaro to ciągle jedyny polski posiadacz gwiazdki Michelin (FOT. MW)
None
None

Nadal za najlepsze polskie lokale uznano jedynie te w Warszawie i Krakowie. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, a dołączyło 5. W Krakowie z zestawienia zniknęły 4 restauracje, zastąpione taką samą liczbą nowych. Ponadto restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal — Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.

Jedna Gwiazdka Michelina oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy — wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelina.

Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwej. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Podczas gdy dla takich państw jak Francja, Włochy, Japonia, Wielka Brytania tworzone są osobne przewodniki, polskie restauracje od kilku lat są notowane wyłącznie w zbiorczym przewodniku „Główne miasta Europy”. Być może wyjaśnieniem jest liczba gwiazdkowych lokali. W całej Polsce jest tylko jeden nagrodzony jedną gwiazdką, zaś w Niemczech jednogwiazdkowych jest 228, dwugwiazdkowych 3, a trzygwiazdkowych 11. Od lat najwięcej w Europie nagradzanych przez krytyków przewodnika restauracji znajduje się we Francji, Włoszech i Wielkiej Brytanii.