Polskie restauracje 2014 według Michelina

opublikowano: 13-03-2014, 00:00

W ogłoszonej wczoraj liście najlepszych polskich restauracji według międzynarodowych krytyków przewodnika Michelin nastąpiło kilka przetasowań.

Z grona wyróżnionych wypadło kilka restauracji, a kilka nowych się pojawiło. Autorska restauracja Atelier Amaro, której twórcą jest Wojciech Modest- -Amaro, utrzymała swoją zeszłoroczną gwiazdkę, ale nie dostała kolejnej.

Wojciech modest Amaro to ciągle jedyny polski posiadacz gwiazdki Michelin (FOT. MW)
Wojciech modest Amaro to ciągle jedyny polski posiadacz gwiazdki Michelin (FOT. MW)
None
None

Nadal za najlepsze polskie lokale uznano jedynie te w Warszawie i Krakowie. W stolicy z rankingu wypadły 4 lokale, a dołączyło 5. W Krakowie z zestawienia zniknęły 4 restauracje, zastąpione taką samą liczbą nowych. Ponadto restauracja Brasserie Warszawska, która dołączyła do tegorocznego rankingu, otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach w Polsce tym tytułem mógł pochwalić się jedynie inny warszawski lokal — Butchery and Wine, który w tym roku po raz kolejny zdobył to wyróżnienie.

Jedna Gwiazdka Michelina oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy — wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów Michelina.

Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwej. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Podczas gdy dla takich państw jak Francja, Włochy, Japonia, Wielka Brytania tworzone są osobne przewodniki, polskie restauracje od kilku lat są notowane wyłącznie w zbiorczym przewodniku „Główne miasta Europy”. Być może wyjaśnieniem jest liczba gwiazdkowych lokali. W całej Polsce jest tylko jeden nagrodzony jedną gwiazdką, zaś w Niemczech jednogwiazdkowych jest 228, dwugwiazdkowych 3, a trzygwiazdkowych 11. Od lat najwięcej w Europie nagradzanych przez krytyków przewodnika restauracji znajduje się we Francji, Włoszech i Wielkiej Brytanii.

Nieruchomości
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
×
Nieruchomości
autor: Dominika Masajło, Paweł Berłowski
Wysyłany raz w tygodniu
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś

Polecane