Według prognoz Indyjskiego Stowarzyszenia Cukrowników w sezonie rozpoczętym 1 października produkcja cukru może obniżyć się do 26,85 mln ton. Wcześniejsza projekcja zakładała wartość 28,2 mln ton. W sezonie 2018-19 kraj wyprodukował rekordową ilość cukru na poziomie 33,2 mln ton.

Spadek produkcji może zredukować nadmiar zapasów cukru w Indiach, które w zeszłym sezonie zakończonym 30 września ustanowiły rekord rzędu 14,58 mln ton..
Cena cukru oparta o kontrakty futures spadła o 5 proc. w okresie ostatnich 12-tu miesięcy, po tym jak Indie zwiększyły eksport wywołując krytykę ze strony innych globalnych producentów, dodatkowo zbijając ceny towaru.
Także Inna branżowa organizacja, National Federation of Cooperative Sugar Factories oczekuje spadku produkcji w Indiach. Może ona zmniejszyć się do 26-26,5 mln ton w sezonie 2019-20 wobec 33,1 mln ton w poprzednim.