Produkcja cukru w Indiach może być najniższa od trzech lat

Tadeusz StasiukTadeusz Stasiuk
opublikowano: 2019-11-05 13:14

Produkcja cukru w Indiach, może przebić trzyletnie minimum w bieżącym sezonie z uwagi na znaczące zniszczenia upraw w regionach, które wpierw dotknięte zostały suszą, a następnie powodziami.

Według prognoz Indyjskiego Stowarzyszenia Cukrowników w sezonie rozpoczętym 1 października produkcja cukru może obniżyć się do 26,85 mln ton. Wcześniejsza projekcja zakładała wartość 28,2 mln ton. W sezonie  2018-19 kraj wyprodukował rekordową ilość cukru na poziomie 33,2 mln ton.

Cukier
fot. ARC

Spadek produkcji może zredukować nadmiar zapasów cukru w Indiach, które w zeszłym sezonie zakończonym 30 września ustanowiły rekord rzędu 14,58 mln ton..

Cena cukru oparta o kontrakty futures spadła o 5 proc. w okresie ostatnich 12-tu miesięcy, po tym jak Indie zwiększyły eksport wywołując krytykę ze strony innych globalnych producentów, dodatkowo zbijając ceny towaru.

Także Inna branżowa organizacja, National Federation of Cooperative Sugar Factories oczekuje spadku produkcji w Indiach. Może ona zmniejszyć się do 26-26,5 mln ton w sezonie 2019-20 wobec 33,1 mln ton w poprzednim.