Rekordowa cena za śmierdzący ser

Katarzyna Łasica
28-08-2018, 12:12

Hiszpańska restauracja zapłaciła astronomiczną cenę za blok słynnego dojrzewającego sera Cabrales.

Produkowany w Asturii długo dojrzewający w górskich jaskiniach ser został sprzedany za 14,3 tys. EUR za 2,5-kilogramowy krążek. To jednak cena za ser wyprodukowany przez producentów Saluda i Francisco Herrero, który wygrał doroczny konkurs producentów tego tradycyjnego hiszpańskiego przysmaku.

Ser Cabrales
Zobacz więcej

Ser Cabrales

Wikimedia

Restauracja Llagar de Colloto z położonego w Asturii miasta Oviedo swoją ofertą przebiła pozostałych uczestników licytacji.

Cena asturskiego sera z roku na rok jest coraz wyższa. W 2017 r. za zwycięski krążek wylicytowano 11 tys. EUR.

Tegoroczny laureat osiągnął 14-krotność ceny wywoławczej.
Cena innych Cabrales wyprodukowanych przez tegorocznych zwycięzców, to już zaledwie 20 EUR za kilogram .

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Rekordowa cena za śmierdzący ser