Rosjanie będa jesc mięso z krokodyla

opublikowano: 13-10-2014, 00:00

Rosyjski nadzór rynku żywności zatwierdził import krokodylego mięsa z Filipin.

Ma ono uzupełnić braki wynikłe z zakazu importu wołowiny i wieprzowiny sprowadzanej z Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych. Rossielchoznadzor dodał do listy firm, które mogą eksportować do Rosji, filipińską firmę Coral Agri-ventures Farm, dostawcę mrożonego mięsa krokodylego. Kilogramowy filet z mięsa krokodyla kosztuje 500-600 filipińskich peso, czyli 37-44 zł. Wcześniej media informowały, że przedstawiciele rosyjskich władz odwiedzili Indie, gdzie rozmawiali o imporcie bawolego mięsa. W przeszłości Rosja nie zezwalała na jego sprowadzanie, tłumacząc to niską jakością. Niedawno rządowa „Rossijskaja Gazeta” opublikowała materiał, w którym opisywano zalety dań przyrządzanych z mięs uznawanych w Rosji dotychczas za zbyt egzotyczne. Artykuł pt. „Grillowane krokodyle i hipopotamy z rusztu” opisywał m.in. doznania smakowe po zjedzeniu mięsa m.in. z kangura, rekina i strusia.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy