Roślinne talerze wchodzą na polskie stoły

Magdalena Mastykarz
opublikowano: 12-09-2014, 00:00

Biotrem wykorzystuje modę na eko, by promować zastawę z otrąb. W rozkręceniu biznesu pomagają dotacje.

Z troski o środowisko naturalne połączonej z pomysłowością ponad dekadę temu zrodził się w głowie Jerzego Wysockiego pomysł stworzenia naczyń z otrąb pszennych — biodegradowalnych i nadających się do... spożycia. Jednak to ostatni rok i rosnące znaczenie społecznej odpowiedzialności biznesu przyniósł firmie poważny wzrost.

Z otrąb możemy wykonać niemal wszystko — przekonują Jerzy Wysocki, pomysłodawca marki Biotrem, i Małgorzata Then, prezes Aston Investment.
Zobacz więcej

NIE TYLKO TALERZE

Z otrąb możemy wykonać niemal wszystko — przekonują Jerzy Wysocki, pomysłodawca marki Biotrem, i Małgorzata Then, prezes Aston Investment. [FOT. WM]

Jedyny patent na świecie

Zaczęło się od obserwacji procesu produkcji mąki. Następnie Jerzy Wysocki skonstruował maszynę do prasowania otrąb, które są niejako efektem ubocznym tego procesu. Gdy po kilku latach opracował w pełni technologię wytwarzania z otrąb naczyń, swój nowatorski pomysł opatentował. Kolejnym etapem było zawiązanie spółki. — Aston Investment jest spółką celową powołaną po to, aby wdrożyć tę unikalną technologię produkcji na skalę krajową, a następnie globalną — mówi Jerzy Wysocki. Marka Biotrem, którą stworzył, była wielokrotnie doceniana i nagradzana za działalność proekologiczną. Otrzymała m.in. Godło Eko — Inspiracja 2013 w kategorii produkt, medal Mercurius Gedanensis na Targach Technicon Innowacje 2013 czy statuetkę Złoty Żuraw za pomysł, który może się przyczynić do zmniejszenia zanieczyszczeń Mazur.

Finansowe wsparcie

Zanim jednak przyszły nagrody, w „talerzykowy” biznes trzeba było zainwestować. Niebagatelnym wsparciem okazały się dwa duże dofinansowaniaz pieniędzy unijnych oraz krajowych.

— Pierwsza, kilkumilionowa dotacja została przyznana w ramach pieniędzy Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na projekt Biotrem Novum — zbudowanie nowej, szybszej linii produkcyjnej oraz opracowanie pokrycia z naturalnych biopolimerów, które pozwoli na zastosowanie naczyń z otrąb do długoterminowego przechowywania wody i innych cieczy. Dzięki temu będzie można sprzedawać kubki oraz tacki do mrożonek, a także świeżych warzyw, owoców i mięs — wyjaśnia Małgorzata Then, prezes Aston Investment. Druga dotacja pochodzi z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka — przyznano ją na rozwinięcie zakładu, który obecnie wypuszcza na rynek ok. 100 tys. produktów miesięcznie, a docelowo chce zwiększyć swoje obroty.

— Dzięki kilkumilionowej dotacji z POIG zbudujemy zakład produkcyjny, którego moce wytwórcze pozwolą na sprzedaż kilkunastu milionów naczyń rocznie. Wówczas będziemy mogli konkurować ilościowo i cenowo zarówno z innymi biodegradowalnymi produktami (np. z liści palmowych), jak i z opakowaniami z papieru czy plastiku — mówi Małgorzata Then.

Wszystko z otrąb

Zwiększenie mocy wytwórczych firmy jest ważne, ponieważ już na tym etapie zdarzają się zamówienia, których — ze względu na skalę — Biotrem nie jest w stanie zrealizować.

— Od roku z każdym miesiącem odnotowujemy prawie 15-procentowy wzrost popytu. Coraz bardziej świadomi ekologicznie klienci znajdują nas sami, a tym, którzy jeszcze nie mieli szansy o nas usłyszeć, średnio raz na miesiąc prezentujemy się na targach promujących zdrową żywność i zdrowy tryb życia — mówi Jerzy Wysocki.

Koszt naczyń wykonanych z otrąb jest wyższy od plastikowych naczyń jednorazowych, jednak nie jest to cena zaporowa — za 10 talerzy w sklepie internetowym Biotrem trzeba zapłacić ok. 10 zł. Przy zamówieniach hurtowych cena jest istotnie niższa. Firma obecnie ma w ofercie talerze, miski i tacki na nachosy. Wkrótce wachlarz produktów wzbogaci się o sztućce, kubki oraz kilka rodzajów miseczek.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Magdalena Mastykarz

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu