Rynek drobiu liczy na dynamiczny rozwój
Większość specjalistów przewiduje, że obecny rok będzie kolejnym, który może przynieść wzrost światowej produkcji mięsa drobiowego.
Szacunki USDA zakładają, że w 2000 roku globalna produkcja mięsa drobiowego powinna przekroczyć poziom 57,4 mln ton. Oznaczałoby to wzrost o ponad 3 proc. w stosunku do poprzedniego roku. Prognozy tej organizacji zakładają także rozszerzenie produkcji mięsa brojlerów z 39,3 mln ton w zeszłym roku do 40,6 mln ton w 2000 roku.
SPECJALIŚCI z Zespołu Monitorowania Rynków Zagranicznych FAMMU/FAPA podkreślają, iż wzrost podaży drobiu i jego przetworów będzie miał miejsce praktycznie we wszystkich krajach świata. Różnice będą tylko w dynamice przyrostów. Systematycznie powiększająca się produkcja jest przede wszystkim zasługą stale rosnącego popytu na przetwory z kurczaka czy indyka.
WEDŁUG danych FAO, światowa produkcja drobiu w 1999 roku była wyższa o 4 proc. niż w poprzednim roku. Głównym powodem tego wzrostu były relatywnie niskie ceny ziarna na świecie. Zdecydowanym liderem wśród producentów mięsa drobiowego są Stany Zjednoczone. Tuż za nimi plasują się kraje azjatyckie. Kraje Unii Europejskiej od kilku lat rezerwują sobie trzecią pozycję.
W 1999 ROKU państwa unijne wyprodukowały 7,36 mln ton białego mięsa. Ten rok zapowiada się jeszcze lepiej. FAS szacuje produkcję na poziomie 7,43 mln ton. W gronie największych unijnych przetwórców drobiu znajdują się: Francja, Wielka Brytania oraz Włochy. W 2000 roku Francuzi, uznawani za europejskich potentatów pod tym względem, powinni wyprodukować 2,27 mln ton mięsa białego.
TYMCZASEM analitycy podkreślają, że Stany Zjednoczone, do których należało 40 proc. międzynarodowego handlu drobiem, w zeszłym roku nieco spuściły z tonu. Wykorzystała to Brazylia.
— Po stronie importerów mięsa drobiowego do niedawna główne miejsce zajmowała Rosja. W 1999 roku poziom zakupów dokonywanych przez to państwo zmniejszył się o ponad 25 proc. Wschodni konsumenci w wyniku inflacji odczuwali brak środków na zakupy tego rodzaju mięsa. Bardziej konkurencyjna okazała się cena mięsa wieprzowego oferowanego przez unijnych eksporterów — wyjaśniają specjaliści z FAMMU/FAPA.
O ILE rosyjski rynek stał się bardziej hermetyczny na sprowadzane mięso drobiowe, o tyle inne wykazywały większe zainteresowanie tym asortymentem. Import powiększyły Chiny, Japonia oraz Meksyk. Powodem były niższe o 24 proc. ceny elementów z kurcząt w porównaniu z cenami z poprzedniego roku.