Stolica Podkarpacia rozkręca międzynarodowe targi żywności ekologicznej,konkurencyjne wobec targów Biofach w Norymberdze.
Rynek żywności ekologicznej (produkowanej tradycyjnymi metodami, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów), którego wartość na świecie osiągnęła w 2007 r. 40 mld USD (ponad 110 mld zł), jest jednym z najszybciej rosnących segmentów rynku spożywczego. Polska nie jest na razie dużym rynkiem dla ekożywności (300 mln zł sprzedaży rocznie), jednak z uwagi na spore zacofanie naszego rolnictwa możemy zostać liczącym się jej producentem w Europie. Potencjał ten dostrzegają władze województwa podkarpackiego, które wraz z firmą Ekogwarancja i Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego zorganizowały II Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej Ekogala 2008 w Rzeszowie (odbędą się w dniach 16-18 maja). Organizatorzy nie kryją, że ich ambicją jest stworzyć alternatywę dla największej tego typu imprezy w Europie — targów Biofach w Norymberdze.
— Zaprosiliśmy na targi liczących się przetwórców, rolników i przedstawicieli sieci handlowych. Będziemy mieć też wystawców i gości z zagranicy. To jedyna tego typu impreza w Europie Środkowej i Wschodniej — mówi Jolanta Szymona z firmy Ekogwarancja.
Co ciekawe, na targach będą się też wystawiać przedstawiciele konkurencyjnej imprezy z niemieckiej Norymbergi.
60
mld USD Tyle ma wynieść wartość światowego rynku żywności ekologicznej w 2010 r. Największymi jej konsumentami są USA i UE.