Śląska SoNa zamierza podwoić przetwórstwo
Spółka SoNa z Kozichgłówek, specjalizująca się w przetwórstwie ryb, planuje rozbudowę i modernizację obiektów firmy. Nie wyklucza również możliwości poszerzenia asortymentu produkcji. W sierpniu ma rozpocząć działalność hurtownia firmy w Lublinie. Budowa nowego obiektu pochłonęła blisko 0,8 mln zł.
Firma SoNa z Kozichgłówek w województwie śląskim, zajmująca się przetwórstwem ryb, planuje rozpoczęcie prac, związanych z modernizacją i rozbudową obiektów firmy.
— Obecnie trwają prace projektowe. Szczegóły tego przedsięwzięcia powinny być znane w najbliższych dniach — tłumaczy Marian Nawrot, prezes spółki SoNa z Kozichgłówek.
Bez szczegółów
Ze wstępnych szacunków wynika, że planowana rozbudowa może pochłonąć około 5 mln zł. Dokładny koszt inwestycji nie jest jednak znany.
— Liczymy, że prace rozpoczną się jesienią 2001 r. Termin ich zakończenia przewidujemy natomiast na jesień 2003 r. — dodaje Marian Nawrot.
Oferta SoNy obejmuje obecnie ryby świeże i mrożone oraz przetwory z ryb morskich i słodkowodnych: wędzone i w konserwach. Firma importuje ryby m.in. z Norwegii, Hiszpanii, Irlandii, Szkocji, Wysp Owczych, Islandii, Chorwacji i Węgier. Średnia miesięczna sprzedaż SoNy waha się w granicach 1,2-1,5 tys. ton, z czego około 1 tys. ton stanowią ryby mrożone i przetworzone, blisko 300 ton to ryby wędzone, a 150 ton — ryby świeże. Wyroby firmy trafiają w 36 proc. do dużych sieci handlowych, m.in.: Hit, Auchan, Tesco czy Géant na terenie całego kraju, natomiast pozostała część –— do sieci detalicznych oraz odbiorców hurtowych.
— Spodziewamy się, że po zakończeniu inwestycji będziemy mogli podwoić moce produkcyjne firmy — zapowiada Marian Nawrot.
Nowy asortyment
Zarząd spółki zastanawia się również nad poszerzeniem asortymentu produkcji.
— Decyzja o rozpoczęciu produkcji nowego asortymentu zależy od zapotrzebowania rynku. Obecnie obserwujemy rosnący popyt na ryby i ich przetwory. Zawdzięczamy to m.in. spadkowi spożycia wołowiny czy wieprzowiny. Wpływ na to ma również tendencja do urozmaicania kuchni rybami i wyrobami z ryb — tłumaczy Marian Nawrot.
SoNa kończy też prace, związane z budową firmowej hurtowni w Lublinie. Powstaje tam obiekt, o łącznej powierzchni 1,2 tys. mkw. Koszt inwestycji szacuje się na 0,7-0,8 mln zł. Firma wypracowała w 2000 r. przychody wysokości 63,5 mln zł. Zarząd spółki liczy, że m.in. dzięki uruchomieniu hurtowni w Lublinie, uda się w 2001 r. podnieść przychody do poziomu 85 mln zł.
Branża rybna
Spółka SoNa, która jest własnością dwóch osób fizycznych, powstała w 1990 r. Zatrudnia około 200 osób. Asortyment obejmuje wędzone ryby morskie: m.in. dorsze, makrele, śledzie, halibuty i łososie oraz ryby wód śródlądowych -węgorze, sieje, pstrągi i leszcze. SoNa rozpoczęła prace, związane z wdrożeniem europejskich norm produkcji według systemu HACCP. Zapewnia on możliwość kontroli produkcji na każdym etapie.