Śledzie Homanna płyną do Polski

Niemiecki gigant przenosi produkcję z rodzimego Sassnitz do Poznania.

Niemiecki Homann skoncentruje produkcję rybną w centrum w Poznaniu, co oznacza wygaszenie jej w Sassnitz. Powód to brak możliwości rozbudowy i unowocześnienia zakładu tak, by produkcja była efektywna i umożliwiała ekspansję — wynika z informacji „Ostsee Zeitung”.

Zobacz więcej

Fot. Fotolia

Do Poznania trafić ma cała produkcja matjasów, a przenosiny zakończą się do lata tego roku. Dziennikarz „Ostsee Zeitung” poinformował, że związane z tym zwolnienia na niemieckim rynku obejmą 50 pracowników. Homann zatrudnia łącznie 3 tys. osób i określa się jako lider rynku delikatesowych produktów w Niemczech.

W ofercie oprócz ryb ma sałatki, pasty i inne produkty do smarowania pieczywa, a jego roczne przychody przekraczają 600 mln EUR.

Firma stanowi część jeszcze większego giganta — mleczarskiej Grupy Müller, znanej również w Polsce z produktów pod tą marką, której roczne obroty sięgają 5,7 mld EUR.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu