Soplica potrafi przyrządzać dziczyznę

Julia Kafka
opublikowano: 2000-08-28 00:00

Soplica potrafi przyrządzać dziczyznę

Spragniony wrażeń kulinarnych gość, który wyląduje w samym centrum stolicy, może spokojnie skierować swe kroki do hotelu Forum. Restauracja Soplica oferuje dobrą kuchnię za przyzwoitą cenę.

Restauracja Soplica ma bardzo dobrego kucharza, a w menu można znaleźć prawdziwe perełki.

Dwa mocne punkty

Na szczególne wyróżnienie zasługują dwie potrawy. Arcydziełem kulinarnym okazała się sarna. Jest ona w Soplicy podawana tradycyjnie z wiśniami, ale kucharz odważnie serwuje do niej m.in. gruszki i ryż z jabłkami. Ta owocowa kompozycja świetnie wydobywa cały aromat dziczyzny.

Kolejnym daniem godnym polecenia jest zupa rybna, bardzo dobrze doprawiona, ze sporymi kawałkami mięsa. Warto spróbować schabu po warszawsku na przystawkę. Chłodnik Gazpacho pozostawiam entuzjastom tej potrawy, natomiast interesujący jest rosół z grzybami, przyzwoity poziom prezentuje sznycel cielęcy.

Na deser polecam puchar lodów Fantazja, który prezentuje się bardzo efektownie i jest równie smaczny.

Mieszane uczucia

Soplica jak większość restauracji hotelowych jest duża, ale podzielona na kilka części. Panuje w niej raczej luźny nastrój, w sam raz na nie nazbyt oficjalne spotkanie biznesowe albo popołudniowy obiad z przyjaciółmi. Proponuję jednak obsłudze pewną innowację — nawet biorąc pod uwagę klimat lokalu, nie warto serwować napoju prosto z puszki, w dodatku pozostawiając ją na stole. Ale to naprawdę drobiazg. Kelnerzy byli bardzo uprzejmi, sprawni i kompetentni, choć zdarzało się, że przez dłuższą chwilę nie było nikogo w pobliżu, gdy chciałam zamówić dodatkowe napoje.