1. Kod etykiety
Wybór odpowiedniego wina nie jest prosty. Na szczęście także tu działają określone prawa, a poznanie przynajmniej tych podstawowych ułatwia decyzję.
Na jakość wina, jego kolor, zapach i smak wpływa wiele czynników, między innymi:
- szczep lub szczepy winogron użyte do produkcji
- gleba (kraj i region), na jakiej uprawiano winorośl
- warunki klimatyczne towarzyszące wzrostowi i dojrzewaniu gron
- producent i jego umiejętności.
Czytając etykietę na butelce dowiemy się, czego należy się spodziewać po jej zawartości. Trzeba tylko rozszyfrować zakodowane informacje. Zacznijmy od szczepu winogron.
Na przykład Cabernet Sauvignon — nie jest to nazwa wina, jak np. Sophia, lecz szczepu. Otrzymuje się z niego ciemne, nasycone, bogate w garbniki wytrawne czerwone wina z charakterystycznym aromatem porzeczki.
Wina produkuje się z jednego lub wielu szczepów. Nie decyduje to o jakości. Wśród najlepszych są te z mieszanek, np. Chateau Latour oraz uzyskiwane z jednego szczepu — Chateau Petrus.
Zdarza się, że zamiast nazwy szczepu, na etykiecie widnieje kraj i region, z którego pochodzi butelka.
Sposób oznakowania nazwą szczepu jest charakterystyczny dla win z tzw. Nowego Świata, np. USA, Australii czy Chile, ale także z Bułgarii, Rumunii i Mołdawii. Drugi przypadek dotyczy win wyprodukowanych w Europie. Kluczem jest wówczas wiedza, z jakich odmian winogron produkowane są wina w danym rejonie. W Bordeaux (z wyjątkiem Pomerol i St-Emilion) dominuje uprawa Cabernet Sauvignon, w Beaujolais — Gammy, w Chablis — Chardonnay.
*doc. dr hab. Stanisław J. Majcherczyk Znawca i koneser