Czytasz dzięki

Szlak herbaciany Sylwii Mokrysz

Herbata — jak twierdzi Sylwia Mokrysz z zarządu Mokate — to podróże i obyczaje. Była w różnych miejscach na świecie, gdzie uprawia się tę roślinę. Piła napój zgodnie z obyczajami różnych kultur — w Chinach, Hongkongu, Maroku

Herbatę uprawia się w ponad trzydziestu krajach. Dla niektórych, na przykład Sri Lanki (Cejlon), jest największym dobrem narodowym, znakiem rozpoznawczym i pierwszym skojarzeniem. Największymi producentami herbaty są: Indie, Chiny, Sri Lanka, Indonezja, Japonia, Tajwan, Pakistan, Malezja, ale tylko kilka miejsc jest znanych jako źródło najlepszej herbaty i najczęściej są to plantacje wysokogórskie, gwarantujące najlepsze warunki krzewom herbacianym. Smak i aromat herbaty wiążą się z miejscem jej uprawy, dlatego pochodzenie może stanowić gwarancję jakości.

Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie
PB online
Poznaj „PB”
79 zł  7,90 zł  / miesiąc

przez pierwsze 3 miesiące

Chcesz nas lepiej poznać?

Wypróbuj dostęp do pb.pl przez trzy miesiące w promocyjnej cenie!

Rabat 30%
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł

Skorzystaj z 30% rabatu

Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok.

Zaoszczędzisz 285 zł.