Troska o jadło i stan umysłu w budynku

Biurowce dostaną punkty za promocję zdrowego odżywiania i zmniejszanie stresu u najemców

Zielone certyfikaty nagradzające wysoką jakość i proekologiczne rozwiązania w nowych biurowcach stały się już normą. Dziś, aby się wyróżnić, inwestorzy mogą się również ubiegać o świadectwa potwierdzające, że ich biura korzystnie wpływają na samopoczucie użytkowników. WELL Building Standard ocenia budynki według siedmiu kategorii: powietrze, woda, odżywianie, światło, fitness, komfort i umysł. W każdej są praktyki obligatoryjne (trzeba je wszystkie wdrożyć, by uzyskać certyfikat podstawowego stopnia) i tzw. optymalizacje, których wdrożenie pomaga zdobyć standard wyższego stopnia.

Zobacz więcej

ZDROWIE: Uwzględnienie tzw. biophilic design sprzyja szybszej regeneracji umysłu i przywróceniu pełni możliwości poznawczych oraz ograniczeniu stresu użytkowników budynku — mówi Ewelina Grodzicka, specjalistka ds. zrównoważonego rozwoju w HB Reavis. Fot. Szymon Łaszewski

Trudne, bo ludzkie

— Wyzwaniem są kryteria miękkie, takie jak zdrowie, produktywność, stan umysłu. Jakość powietrza łatwo zmierzyć za pomocą urządzeń, a zdrowie psychiczne — nie. Dlatego WELL rozwiązuje tę trudność, proponując drogę na skróty: zakłada, że skoro pewne sprawdzone praktyki pozytywnie wpływają na ludzi, to należy je zastosować, nie mierząc efektów — tłumaczy Bartosz Marcol, ekspert i trener certyfikacji WELL Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego (PLGBC).

W przypadku kategorii „umysł” praktyki dotyczą działań wpływających na zmniejszenie stresu. Te obligatoryjne sprowadzają się do zwiększania świadomości przez broszury, przewodniki i informacje. Należy m.in. stworzyć ogólnodostępną księgę, opisującą wszystkie wykorzystane w budynku rozwiązania, mające wpływ na kondycję psychofizyczną ludzi, np. dotyczące zmniejszania stresu.

— Warto tu wspomnieć także o udostępnionej pracownikom bibliotece, w której można się wiele dowiedzieć o czynnikach mających wpływ na zdrowie i kondycję psychiczną. Na świecie aż 14 proc. chorób związanych jest z problemami psychicznymi, neurologicznymi i nałogami — mówi Michał Marszałek, koordynator ds. zrównoważonego rozwoju w spółce biurowej Skanska, ubiegającej się o certyfikat WELL dla budynku Spark.

Temu zagadnieniu podporządkowane jest także projektowanie przestrzeni biurowej w Spark — od miejsc pracy dla różnych form aktywności (biurka o zmiennej wysokościblatu, fotele, kanapy, pufy) po strefy relaksu i promowanie synergii człowieka i natury. W przestrzeni biurowej znaleźć można zarówno miejsca przypominające miejską dżunglę, jak i ukazujące cieszącą oko sztukę publiczną w postaci murali i grafik. WELL umysłu to także ankieta opinii pracowników po przeprowadzeniu do certyfikowanego biura i dostępność programu wspierającego leczenie stresu i uzależnień.

Jak w dżungli

— Obecność roślin w najbliższym otoczeniu wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie, co potwierdzają badania naukowe. Zarówno czynny, jak i bierny kontakt z roślinami uwalniają od napięcia i stresu, zapewniają spokój i poczucie bezpieczeństwa, działają na człowieka regenerująco: zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają koncentrację i kreatywność — mówi dr Monika Latkowska z Katedry Roślin Ozdobnych SGGW.

Obowiązkowo biuro certyfikowane w WELL powinno posiadać dokument „Biophilia plan”, opisujący, w jaki sposób biofilia jest w nim wdrożona. Jak podkreśla Bartosz Marcol, nie chodzi tylko o wykorzystanie roślin w budynku, ale również o stosowanie materiałów, które przypominają wzorce z natury (np. stolik z pociętych bali drewna, oświetlenie rzucające cień przypominający liście, fontanna przywodząca na myśl leśne strumienie).

— W lobby ubiegającego się o ten certyfikat biurowca Varso pojawią się drzewa o wysokości co najmniej dziewięciu metrów, dużo zieleni znajdzie się też na tarasach dostępnych dla najemców. W przestrzeniach wspólnych zadbamy też o ciekawe, ożywiające przestrzeń i stymulujące umysł elementy — dzieła sztuki, mozaiki na podłogach i ścianach, odpowiednie oświetlenie. W biurach w Varso zapewnimy doskonały dostęp naturalnego światła, dzięki oknom wysokim na 2,7 metra — zapowiada Ewelina Grodzicka, specjalistka ds. zrównoważonego rozwoju w HB Reavis.

Według Bartosza Marcola, wykorzystanie sztuki ma dwojakie znaczenie w certyfikacji WELL: jako punkt obligatoryjny poświęcony celebrowaniu w budynku człowieka, kultury i duchowości oraz jako optymalizacja, gdzie sztuka pomaga użytkownikom orientować się w topografii budynku.

Drzemka? Niekoniecznie

Chociaż inwestor nie tworzy polityk kadrowych w firmach najemców, może uzyskać dodatkowe punkty za tworzenie własnych, które wpływają na pracujących w biurowcu ludzi. Na przykład zasada, że o określonej porze (np. od godz. 23 do 5) nie można już pracować i wykonywać (także odbierać) telefonów służbowych.

Na plus liczy się też zadbanie o żłobek czy przedszkole dla dzieci pracowników — w budynku, w porozumieniu z deweloperem, albo w pobliżu.

— Kontrowersje, zwłaszcza w naszej kulturze, wzbudza natomiast wdrożenie tzw. sleeping-podów. Są to kabiny, w których można się zdrzemnąć. O pozytywnym wpływie tej formy wypoczynku na zdrowie i produktywność ludzi było już sporo publikacji, ale w WELL jest to na razie traktowane jako optymalizacja i w praktyce raczej pomijane — mówi Bartosz Marcol.

Spotkanie w ogródku

Jeśli chodzi o kategorię „odżywanie”, najważniejsza jest gotowość dewelopera do promowania zdrowych nawyków żywieniowych. HB Reavis zamierza to robić w Varso przez kampanie informacyjne — będzie je można zobaczyć np. na ekranach w lobby. Pracownicy i goście budynku dowiedzą się m.in., dlaczego warto spożywać naturalne produkty bez sztucznych dodatków, pozyskane ze zrównoważonych upraw, czy co daje ograniczenie spożywania cukru w różnej postaci.

Z kolei Skanska chwali się rozwiązaniami praktycznymi. W biurowcu Spark udostępniana pracownikom żywność jest różnorodna, z przewagą owoców i warzyw, dostosowana do restrykcji związanych z zawartością cukrów i tłuszczy oraz specyficznych diet.

— W naszej kuchni znaleźć można różne rodzaje napojów i mleka (krowie, bez laktozy, roślinne) a także orzechy, pestki i suszone owoce dostarczające zdrowe tłuszcze i ograniczoną ilość cukrów. Wszystkie produkty i potrawy są dobrze opisane, jeżeli chodzi o występowanie alergenów, sztucznych substancji i wartości odżywczych. Kuchnia wyposażona jest w sprzęty wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, a wielkość talerzy nie przekracza 25 cm, by ułatwić zdrowe porcjowanie i unikać przejedzenia — zapewnia Michał Marszałek.

Dodatkowe punkty można w WELL zdobyć, urządzając w budynku ogródek. Osoby uprawiające warzywa na ogół odżywiają się zdrowo, a samo zajęcie zmniejsza stres. Niektóre eko-hotele już dziś prowadzą na własne potrzeby ogródki czy szklarnie z ziołami (np. Rosevia koło Jastrzębiej Góry).

— Aktywny kontakt z roślinami, ich wspólna pielęgnacja z sąsiadami, znajomymi czy współpracownikami poprawiają kondycję fizyczną i psychiczną, pozwalają nawiązywać i zacieśniać kontakty społeczne — sumuje Monika Latk owska.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paweł Berłowski

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Troska o jadło i stan umysłu w budynku