Od początku maja cena za tonę surowca wzrosła prawie o 10 proc., do 3156,5 USD. Kakao nie było tak drogie od października zeszłego roku, ale przecena, która później nastąpiła, sprowadziła notowania do 2743 USD/t w drugiej połowie marca.
Mimo że odbicie jest znaczące, na rynek docierać zaczynają coraz wyraźniejsze sygnały o potencjalnych zagrożeniach. Jednym z nich jest spadek popytu na ziarna — kolejny, bo tym razem ze strony Azji. Dane Cocoa Association of Asia wskazują, że zapotrzebowanie w pierwszym kwartale obniżyło się o ponad 9 proc. względem tego samego okresu w 2014 r. Europejski popyt spadł natomiast o 1,6 proc., a zapotrzebowanie z USA o 5,8 proc.
Chociaż na aktualnych dostawach kakao z Ghany odznaczyłasię niszcząca susza, w ostatnim miesiącu w regionie Afryki Zachodniej pojawiły się sprzyjające uprawom deszcze. Dla sąsiadującego z Ghaną Wybrzeża Kości Słoniowej przewiduje się więc bardzo owocne zbiory, przekraczające nawet poziom z zeszłego roku.
O prognozach pogody wiadomo jednak już od jakiegoś czasu, a z informacją o spadku popytu też można się było oswoić — w takich okolicznościach cenom ziaren na nowojorskiej giełdzie sprzyjać może prawdopodobnie tylko słabość dolara. Ponieważ jednak „zielony” odzyskuje w ostatnich dniach siły, kurs kakao może wkrótce zmienić trend.