Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności do poprawki?

opublikowano: 07-10-2019, 14:10

- Pomysł oceniam bardzo pozytywnie, gdyż jeżeli w Polsce marnuje się ponad 9 mln ton żywności, to trzeba zapobiegać temu wielkiemu marnotrawstwu. Ustawa dotyczy jednak tylko niewielkiej cząsteczki podmiotów, w których się żywność marnuje – ocenia Wojciech Kruszewski, prezes Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan.

 – Problemem dla nas są sklepy w małych miejscowościach, gdzie nie ma organizacji odbierających żywność, która jest zagrożona zepsuciem. Dowóz żywności do tych organizacji będzie dziesiątki razy droższy, niż sama zagrożona zepsuciem żywność - powiedział Kruszewski.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Justyna Smolińska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy