Pod koniec czerwca zakończył się sezon zbioru szparagów. Uprawa tego warzywa daje przyzwoity dochód, dlatego coraz więcej producentów para się nią na skalę przemysłową.
Według danych Związku Producentów Szparaga, produkcją szparagów zajmuje się w Polsce około 600 plantatorów.
— W ostatnich latach zmienia się struktura upraw. Przybywa szybko dużych plantacji, w których szparagi uprawia się na skalę przemysłową. Największa znajduje się pod Nową Solą (woj. lubuskie), gdzie działa firma produkująca to warzywo na areale 120 ha — mówi Łukasz Horowski, prezes Związku Producentów Szparaga, organizacji zrzeszającej kilkudziesięciu największych producentów.
Szparagi uprawia się w Polsce na powierzchni 1,5 tys. ha.
Zdaniem prezesa Horowskiego, koszt związany z założeniem 1 ha plantacji tego warzywa sięga 20 tys. zł. Taka kwota wystarcza na zakup 16-17 tys. karp (gniazd szparagowych). Na pierwszy plon producent musi jednak czekać 2 lata. Na zbiorach z 1 ha plantator może zarobić od 5 do 20 tys. zł.
— Indywidualni rolnicy zajmujący się uprawą szparagów powinni łączyć się w większe grupy producenckie. Pozwala to lepiej zorganizować produkcję oraz uzyskiwać lepsze ceny i warunki dostaw z odbiorcami, także z zagranicy — twierdzi Łukasz Horowski.
Polscy producenci szparagów są w szczęśliwej sytuacji, ponieważ mogą liczyć na pewny zbyt na rynku niemieckim.
— Na ten rynek trafia co roku około 40 proc. czyli 1,5 tys. ton uprawianych w Polsce szparagów — twierdzi prezes Horowski.
— Polskie szparagi nie muszą bać się konkurencji producentów z Unii Europejskiej. Są smaczne, wysokiej jakości oraz produkowane taniej, w bardziej ekologiczny sposób. Jednak rozwój produkcji tego warzywa w naszym kraju nie zależy tylko od wzrostu eksportu, ale także od zwiększenia konsumpcji szparagów w samej Polsce — ocenia prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Poznaniu.
Największymi producentami szparagów są Chiny, Peru, Hiszpania, Niemcy, Francja i Grecja. Dominuje uprawa szparagów zielonych. W Polsce przeciwnie, 99 proc. uprawy stanowią szparagi białe, które np. w USA traktowane są jako rarytas. Największe plantacje szparagów znajdują się w woj. wielkopolskim, lubuskim i zachodniopomorskim. Roczna produkcja sięga 4 tys. ton.