W Polsce spadła konsumpcja soków i nektarów

ISBnews
opublikowano: 09-10-2014, 13:43

Konsumenci z krajów UE zakupili 10,017 mld litrów soków i nektarów z owoców i warzyw w 2013 roku. Liderem w spożyciu są Niemcy, zaś w Polsce, według szacunków, wartość konsumpcji w ub. roku wyniosła 673 mln litrów, tj. o 3,2% mniej w skali roku, podało Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN).

"Konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2013 roku wyniosła 10,017 mld litrów. Jeżeli uwzględnimy spożycie w Turcji, Norwegii oraz Szwajcarii to konsumpcja osiągnęła 11,0 mld litrów" - czytamy w raporcie.

Liderem w spożyciu są nadal Niemcy – 24,8% całkowitego unijnego rynku soków i nektarów. Kolejne miejsca zajmuje Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy.

"Rynek soków i nektarów w Polsce w 2013 roku szacuje się na 673 mln litrów, przy czym nastąpił spadek o 3,2% w stosunku do 2012 roku" - czytamy także.

Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (38,8%) następnie mieszany (19,0%), jabłkowy (14,9%), ananasowy (3,7%) oraz brzoskwiniowy (3,5%).

Smaki pomarańczowe preferują Irlandczycy (67,6%), Anglicy (60,2%), Finowie (56,5%), Luksemburczycy (55,3%) oraz Norwegowie (50,6%). Natomiast soki i nektary jabłkowe najpopularniejsze są w Austrii (29,3%), Danii (29,4 %), Grecji (27,8%) oraz w Niemczech (24,9%).

"Na odnotowanie zasługują preferencje smakowe Polaków - pomarańczowy (24,6%), warzywne, w szczególności marchwiowe (22,2%), jabłkowy (16,4%), mieszanki smakowe (11,5%) oraz grejpfrutowy (9,2%)" - czytamy dalej.

Pod względem rodzajów opakowań do soków i nektarów zdecydowanie preferowane w UE są kartony (62,8%), drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (27,3%) następnie butelki szklane (8,4%).

"Polscy producenci soków i nektarów preferują opakowania kartonowe (59,1%), następnie butelki szklane (25,3%) i na końcu butelki plastikowe (14%)" - czytamy także.

Według szacunków autorów raportu, zbiory jabłek w UE w sezonie 2013/2014 wyniosły 11,1 mln ton. Polska jest liderem w produkcji jabłek w UE (29%), wiśni, malin i czarnej porzeczki. Kolejno w produkcji jabłek na miejscach kolejnych plasują się Włosi (19%), Hiszpania (14%) oraz Niemcy (10%).

Raport rynkowy 2014 dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw został opublikowany przez Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN), a opracowywany przez Canadean Ltd. Raport ten obejmuje charakterystykę branży sokowniczej 31 krajów europejskich.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane