W tym sezonie będzie globalny nadmiar cukru

03-01-2018, 17:32
aktualizacja: 03-01-2018, 17:33

Po dwóch sezonach niedostatecznej podaży w obecnym można oczekiwać nadmiaru cukru, prognozują eksperci.

fot. Bloomberg
Zobacz więcej

fot. Bloomberg

Dzięki korzystnej pogodzie w Azji globalna podaż cukru będzie o 10,4 mln ton większa niż popyt. To aż o 26 proc. więcej niż wynosił łączny deficyt w poprzednich dwóch sezonach, podkreśla firma badawcza Green Pool Commodity Specialists. Nadpodaż będzie największa od pięciu lat. Jej obecne szacunki są wyższe niż w październiku, kiedy prognozowano nadpodaż na 9,8 mln ton.

- Tegorocznej produkcji bez wątpienia pomogły bardzo sprzyjające monsuny w Azji, skutki czego zaczynają dopiero się pojawiać – głosi raport Green Pool Commodity Specialists. - Nie było globalnej dwucyfrowej nadwyżki od sezonu 2012-2013 – dodaje. 
 
Dodatkowa podaż, która wynika także z zakończenia ograniczeń produkcji w Unii Europejskiej, przyczyniła się do spadku o 22 proc. ceny cukru na rynku futures w Nowym Jorku. To największa zniżka ceny od 2011 roku. Prognozowana przez Green Pool nadwyżka oznacza wzrost wskaźnika zapasów do konsumpcji do najwyższej wartości od 15 lat.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / W tym sezonie będzie globalny nadmiar cukru