Wymagania BRC Global Standard-Food

Dorota Kaczyńska
03-02-2004, 00:00

Zgodnie z anglosaską tradycją, zasady BRC skodyfikowano w sześciu punktach. Podstawą jest wdrożenie HACCP i ISO 9001:2000.

- System HACCP — wdrożony zgodnie z zasadami Codex Alimentarius.

- Udokumentowany system zarządzania jakością — wymagane jest aby elementy SZJ (np.: polityka jakości, księga jakości, schemat organizacyjny, zakresy odpowiedzialności, specyfikacje surowców i wyrobów gotowych, identyfikalność wyrobu oraz sposób nadzoru nad dokumentacją i danymi, przeprowadzanie audytów wewnętrznych, prowadzenie działań korygujących, sposób wycofywania produktów z rynku) były określone, a wszelkie dane dotyczące działań — dostępne w formie pisemnej.

- Zapewnienie właściwego środowiska produkcji (tzn. wdrożenie zasad dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej) — określa wymagania dotyczące przepływu surowców, produktów oraz ludzi, przygotowania budynków i hal produkcyjnych oraz ich wyposażenia, dokonywania przeglądów technicznych, realizacji harmonogramów czyszczenia, sposobu usuwania odpadów, metod kontroli szkodników, warunków transportu surowców i wyrobów gotowych.

- Kontrola produktu — odnosi się nie tylko do kontroli laboratoryjnej, ale również określa wymagania związane z opakowaniem produktu, terminem przydatności do spożycia, zapewnieniem odpowiedniej rotacji zapasów oraz zabezpieczeniem przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, definiuje sposoby zwalniania partii do obrotu, jak również sposoby postępowania z wyrobem niezgodnym ze specyfikacją.

- Kontrola procesu — obejmuje monitoring czasu/temperatury w procesach krytycznych, nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym zarówno w strefach produkcyjnych, jak i w laboratoriach, specyficzne wymagania dotyczące produktów specjalnych (np. wegetariańskich, wolnych od modyfikacji).

- Wymagania związane z personelem — chodzi o wymagania dotyczące obowiązujących zasad higieny w strefach produkcyjnych, procedury badań medycznych, odzieży ochronnej i sposobu szkolenia personelu.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dorota Kaczyńska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Kariera / / Wymagania BRC Global Standard-Food