Wyzwaniem dla sektora żywności wysokiej jakości jest m.in. automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych - wynika z raportu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) „Bilans Kapitału Ludzkiego – żywność wysokiej jakości”.

Eksperci przeanalizowali dziewięć podsektorów wspomnianej branży. Znalazły się wśród nich m.in. produkcja wyrobów z mięsa, mącznych, mleczarskich, olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, przetwarzanie i konserwowanie owoców, warzyw, ryb, skorupiaków i mięczaków.
Dobre wyniki finansowe
Z raportu wynika, że pomimo negatywnego wpływu pandemii na sektor żywności wysokiej jakości jego ogólna sytuacja jest dobra. Wskazują na to zarówno eksperci, jak też przedsiębiorcy. Potwierdzają to także wyniki finansowe firm. W okresie zawirowań 75 proc. z nich odnotowało zysk, wśród nich zwłaszcza przedsiębiorstwa średnie i duże (86 proc. badanych), w mniejszym stopniu mikrofirmy (63 proc.).
Autorzy raportu podkreślają ponadto, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy zatrudnienie w branży było stabilne. 75 proc. badanych przedsiębiorstw utrzymało je na poziomie z ubiegłego roku.
Szefowie firm utyskują na braki kadrowe. Ich zdaniem wynikają one m.in. z niskich zarobków, warunków pracy i mało atrakcyjnego wizerunku pracodawców z tej branży. Przedsiębiorcy, którzy w ostatnim czasie prowadzili rekrutację, najczęściej poszukiwali: piekarzy, cukierników, masarzy, magazynierów i pracowników produkcji.
Zatrudnienie bez zmian
Kluczowe stanowiska w tej branży zajmują fachowcy od zarządzania jakością, procesów zaopatrzenia i logistyki, a także rozwoju nowych produktów.
– Pracodawcy prognozują, że obecny poziom zatrudnienia na wspomnianych stanowiskach utrzyma się w ciągu najbliższych trzech lat. Natomiast w pięcioletniej perspektywie szacują wzrost zatrudnienia wśród specjalistów odpowiedzialnych za rozwój produktów – podkreśla Adriana Skorupska z departamentu analiz i strategii w PARP.
Pracodawcy wysoko oceniają umiejętności pracowników. 75 proc. szefów firm uważa, że są one w pełni zadowalające i nie ma potrzeby ich doskonalenia. Natomiast ponad 80 proc. podwładnych jest zdania, że oferowane przez pracodawców sposoby rozwoju zawodowego są wystarczające.
Na jakich fachowców będą stawiać firmy w najbliższych miesiącach? Na specjalistów od rozwoju produktów, liderów zespołów produkcyjnych i kupców. Według pracodawców obecnie jest ich trudno pozyskać. Całkiem dobrze wygląda sytuacja w przypadku takich zawodów. jak logistyk, technolog procesu czy specjalista od jakości.
Przedstawiciele biznesu działający w branży żywności wysokiej jakości będą mogli poznać szczegółowe wyniki raportu podczas bezpłatnego webinarium, które odbędzie się 14 grudnia w formule online. Będzie ono okazją do tego, aby przedsiębiorcy, pracownicy, a także przedstawiciele instytucji edukacyjnych, rynku pracy i analitycy podjęli dyskusję na temat potrzeb kompetencyjnych w tym sektorze.