Płacimy średnio więcej m.in. za owoce i środki czystości, a mniej za warzywa i... używki.
Średni koszt zakupów w 2020 r. wzrósł w porównaniu z 2019 r. w czterech z jedenastu kategorii produktów przeanalizowanych przez Hiper-Com Poland i Uce Research – wynika z raportu „Indeks cen detalicznych 2019/20”. Największa podwyżka, o 21,4 proc., objęła „inne produkty” (karmy dla zwierząt i pieluchy), a mniejsza, o 11,4 proc., owoce. W tej kategorii najbardziej podrożały jabłka — o 37,3 proc. (to największy wzrost ze wszystkich analizowanych produktów), staniały natomiast banany – o 6,5 proc.
– W czasie pierwszej fali pandemii konsumenci rzadziej chodzili do sklepów i częściej wybierali produkty o dłuższym terminie przydatności. To sprzyjało popytowi m.in. na jabłka i przełożyło się na wzrost cen. Banany nie były zbyt chętnie wybierane, ponieważ szybko się psują – komentuje Krzysztof Zych z Uce Research.
Największa średnia obniżka, o 9,8 proc., dotyczy dwóch kategorii: warzyw i nabiału. W pierwszym przypadku najbardziej potaniały ziemniaki — o 38 proc., a w drugim ser biały – o 2,3 proc.
4,7 proc.
O tyle średnio podrożała chemia gospodarcza…
7,8 proc.
…w tym o tyle pasta do zębów.
8,5 proc.
O tyle średnio potaniały używki...
55,5 proc.
...w tym o tyle herbata.