Ich wartość właśnie jest sprawdzana, ale fachowcy szacują ją na ok. 2 tys. EUR.

Historia opisywana przez włoskie media jest o tyle ciekawa, że restauracja Nonna Maria pozyskała niezwykłe ostrygi w ostatniej chwili przed wizytą klienta. Giuseppe Di Bianco, pracujący jako menedżer w Poczcie Włoskiej podczas rezerwacji stolika wspomniał, że będzie chciał zamówić ostrygi na romantyczną kolację dla narzeczonej. Kierownik lokalu miał mu jednak odmówić, z powodu braku tychże w magazynie, ale uległ błaganiom klienta i polecił sprowadzić małże w ostatniej chwili z pobliskiego targu rybnego w Salerno.
Na targu udało się jednak dostać ostatnie trzy sztuki, bo całe zasoby wcześniej się sprzedały. To właśnie w tych trzech sztukach klient restauracji znalazł podczas konsumpcji 5 najprawdziwszych pereł.
Ostrygi z drogocennym wnętrzem pochodziły prawdopodobnie z lokalnych odłowów z morza Tyrreńskiego.
Perły cenione w jubilerstwie teoretycznie nie występują w jadalnych odmianach ostryg, ale kilka podobnych przypadków historia już odnotowała. Aby miały jakąś wartość muszą mieć co najmniej 5 milimetrów średnicy i ważyć 0,5 g.