Firma ma w naszym kraju 210 restauracji w kilkudziesięciu miastach, w tym 148 typu McDrive. Zatrudnia 11 tys. osób.
Dyrektor generalny McDonald`s Polska Piotr Jucha, powiedział, że całość produktów spożywczych serwowanych w sieci pochodzi od lokalnych dostawców, którzy korzystają z krajowych upraw i hodowli.
Część restauracji McDonald`s Polska to zakłady licencyjne, tzw. franczyzowe. Jest ich w sumie 54; prowadzi je 38 licencjobiorców. Ci ostatni to samodzielni właściciele, kierujący własnymi restauracjami pod szyldem i w ramach systemu McDonald`s.
Od kilku lat firma modernizuje swoje punkty; ten proces zamierza zakończyć w ciągu 5-7 lat. Koszt modernizacji jednego obiektu to średnio 2 mln zł.
W trakcie zbliżających się wakacji w restauracjach McDonald`s w Polsce będą mogli pracować młodociani (16-18- latki), na co firma otrzymała stosowne pozwolenia. (PAP)