Bób pierwszomajowy

Na stronach włoskiego ministerstwa rolnictwa sonda: czy będziesz jadł bób z pecorino 1 maja?

Sprawdzam, o co chodzi i natychmiast znajduję popularne włoskie - dokładnie rzymskie - przysłowie, które wszystko wyjaśnia: "Primo maggio in arrivo - tempo di fave e pecorino" (Gdy pierwszy maja przychodzi czas na bób z pecorino).

Choć w zimnej Polsce sezon na bób zaczyna się najwcześniej w czerwcu, to we włoskim regionie Lazio jedzą go od marca do końca maja.

"Bób z pecorino to jak dwie połówki tego samego owocu, uzupełniają się wzajemnie jak dobre małżeństwo. Delikatny smak bobu uzupełnia lekka goryczka sera" - rozpływają się organizatorzy tradycyjnego festiwalu Bobu i Pecorino w miasteczku Filacciano pod Rzymem. Festiwal rozpoczyna się zwykle w tygodniu poprzedzającym 1 maja, a kończy 3 maja.

Włoskie oraz angielskie strony italofilów uginają się oczywiście od sposobów na spożywanie tradycyjnego majowego połączenia. To popularne u nas latem warzywo strączkowe jedzą jednak nieco inaczej.
Młody bób we Włoszech wystarczy o tej porze roku zwykle blanszować przez minutę, zahartować od razu zimną wodą, obrać ze skórek i zjadać. Najlepiej właśnie z dojrzewającym pecorino romano zestruganym obieraczką do warzyw na cienkie plasterki.

Sporo również pomysłów na makarony oraz sałatki, gdzie bób i pecorino stanowią bazę, ale łączą się z innymi zielonymi warzywami oraz dressingami na bazie oliwy i cytryny. Takimi, które łatwo zabrać ze sobą na tradycyjny pierwszomajowy piknik na trawie.

Oto najciekawsze przepisy na pierwszomajowy bób.

1. Bób z pecorino - przystawka

Dużą garść młodego bobu zanurzamy na minutę w osolonym wrzątku, następnie przelewamy zimną wodą lub zanurzamy w wodzie z lodem. Odcedzamy, obieramy z łupin, wykładamy na talerz . Obok układamy kilkanaście wystruganych obieraczką do warzyw cieniutkich plasterków sera pecorino oraz małą szczyptę grubej morskiej soli. Zjadamy jak piknikową przekąskę.

2. Bób z pecorino - sałatka

 450 g obranego świeżego bobu gotujemy krótko w sposób jaki podano wyżej. Łączymy z posiekanym drobno selerem naciowym (4 niewielkie gałązki), dużą garścią rukoli, listkami mięty, startym drobno serem pecorino i dressingiem z oliwy i cytryny.

3. Bocconcini con fave e pecorino (Kulki bobowe z serem)

Ugotowany i obrany jak w przepisie pierwszym bób blenderujemy z łyżką oliwy na pastę, dodajemy starty drobno pecorino i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym każdą z nich obtaczamy w startym pecorino.

Podajemy z czerwonym winem, również jako zimną przekąskę.

4. Makaron fettucine z bobem, pecorino i boczkiem

Przepisów na makarony z bobem i pecorino w rolach głównych jest oczywiście u Włochów sporo - każda pani domu lubi wymyślać swoje wersje. Jeden z popularniejszych przepisów zna takie składniki:

duża garść łuskanego młodego bobu,
1 cebula dymka,
kawałek wędzonego boczku,
papryczka chili,
świeży tymianek
makaron fettucine (grube wstęgi)
sól, pieprz, oliwa

Cebulę kroimy drobno bez szczypioru, podobnie mały kawałek chili i boczek. Podsmażamy to razem chwilę na oliwie z oliwek i w tym czasie gotujemy bób przez kilka minut w osolonej wodzie. Prosto z wody bób dodajemy do smażącej się cebuli z dodatkami, podlewamy odrobiną wody z gotowania bobu (pół chochli), dodajemy siekany świeży tymianek i podduszamy kilka minut. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy jest już al dente prosto z wody dodajemy go do bobu z cebulą i boczkiem, mieszamy, aby składniki i sos dobrze pokryły wstążki makaronu. Posypujemy tartym pecorino i podajemy z lampką stołowego wina

5. Wiosenna zupa krem z bobem i pecorino

2 garście świeżego bobu
1 główka endywii siekanej z grubsza
3 szalotki, obrane i posiekane grubo
2 całe ząbki czosnku plus 2 ząbki posiekane z grubsza
1 gałązka świeżego tymianku
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3/4 szklanki świeżo startego pecorino romano

Wszystkie składniki, z wyjątkiem sera, siekanego czosnku i oliwy włóż do garnka, zalej wodą tak by zakryła je w proporcji 2:1. Zagotuj, przykręć ogień/moc i gotuj wolno przez 30 minut. Pod koniec gotowania włóż do garnka blender ręczny i zmiksuj wszystko na gładki krem.

Na patelni podgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj siekany czosnek i podsmażaj krótko (zanim zacznie brązowieć). Dodaj do zupy, wymieszaj. Podawaj w miseczkach posypane świeżo startym pecorino romano.

 

 

 

 

 

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AD

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Bób pierwszomajowy